Nederland wil gelijk speelveld voor financiële diensten

Nederland ondersteunt het standpunt van de Europese Commissie dat vasthoudt aan de BTW vrijstelling voor de financiële en verzekeringsdiensten. Door een uniforme uitleg van de vrijstellingsbepalingen komt een Europees gelijk speelveld dichterbij in de ogen van het kabinet.

Afgelopen vrijdag is het voorstel van de Europese Commissie inzake de BTW-vrijstelling voor financiële diensten in de Ministerraad aan de orde geweest. Het kabinetstandpunt wordt één dezer dagen naar de Kamer gestuurd. Nederland ondersteunt het standpunt van de Commissie dat de BTW vrijstelling voor de financiële en verzekeringsdiensten uitgangspunt blijft. De voorgestelde aanpak wordt onderschreven omdat ze meer dan momenteel het geval is zal leiden tot een Europees gelijk speelveld door uniforme uitleg van de vrijstellingsbepalingen. Het gelijke speelveld is voor Nederland de kern van de zaak. Overigens is de verwachting dat definitieve besluitvorming in Europa nog wel wat tijd gaat kosten.

Nederland stemt ook in met de gerichte focus op het bieden van meer rechtszekerheid en verlaging van de administratieve lasten, voor zowel het bedrijfsleven (om te voldoen aan fiscale wetgeving) als ook de fiscale autoriteiten (met het oog op het handhaven van fiscale wetgeving). Nederland hecht in Europees perspectief bijzonder veel waarde aan BTW-harmonisatie en concurrentieneutraliteit. De voorgestelde aanpak, die een verduidelijking en vereenvoudiging van de communautaire BTW-wetgeving behelst, wordt zodoende volledig onderschreven aangezien ze meer dan momenteel het geval is, zal leiden tot een Europees level playing field door uniforme uitleg van de onderhavige vrijstellingsbepalingen.

Net als in de huidige situatie zal het vrijstellen van uit te besteden diensten alleen toegestaan worden, indien deze diensten een afzonderlijk geheel vormen en het kenmerkende en essentiële karakter van de vrijgestelde dienst hebben. Alle andere financiële diensten blijven – net als in de huidige situatie – belast. Daarbij moet gesteld worden, dat het voorstel van de Commissie momenteel nog niet op alle punten voldoende helderheid biedt, zoals bijvoorbeeld de behandeling van externe vermogensbeheerdiensten aan pensioenfondsen voor de btw. Nederland zal bij de Commissie dan ook extra informatie vragen voordat een standpunt over het al dan niet vrijstellen van extern vermogensbeheer ingenomen zal worden.

De lidstaten zijn net begonnen met de onderhandelingen over het voorstel van de Europese Commissie. Besluitvorming geschiedt bij unanimiteit. De verwachting is dan dat net als bij de meeste fiscale dossiers de besluitvorming nog maanden en misschien wel jaren zal duren.