Onderzoek naar XTC in Noord-Nederland

De FIOD-ECD, de Nationale Recherche en de regiopolitie Drenthe hielden deze week vijf verdachten aan in een onderzoek naar de productie van synthetische drugs in Noord-Nederland.

Twee van hen, een 36-jarige man uit Wildervank en een 43-jarige Roemeen, zijn vannacht aangehouden in een hotel in Zevenaar.

Bij de doorzoeking van de woningen van de verdachten en bedrijfsadressen in Groningen, Friesland, Flevoland en Gelderland is maandag beslag gelegd op jerrycans met chemicaliën, administratie, twee neppistolen en een tiental computers.

Het onderzoek is in 2005 begonnen door de regiopolitie Drenthe vanwege aanwijzingen dat een eerder veroordeelde handelaar in chemische drugs opnieuw actief was. Deze hoofdverdachte, een 58-jarige man uit Smilde, zou tijdens zijn gevangenschap een drugsnetwerk hebben opgezet.

De FIOD-ECD en de Nationale Recherche raakten bij het onderzoek betrokken toen bleek dat de drugsmisdrijven zich tot ver buiten de provincie Drenthe op nationaal en internationaal niveau uitstrekten.

Het onderzoek leverde informatie op die eerder dit jaar leidde tot verschillende aanhoudingen in Nederland en België. Ook kwam een drugslijn naar Zweden in beeld.