Onderzoek verdeling vennootschapsbelastingdruk

Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Ons kenmerk: AFP 2008-00443 M

Onderwerp: Onderzoek verdeling vennootschapsbelastingdruk

Geachte voorzitter,

Bij brief van 9 april 2008 heb ik u een opzet voor een onderzoek naar de verdeling van de vennootschapsbelastingdruk in Nederland doen toekomen. In deze onderzoeksopzet wordt als planning vermeld dat een notitie met de resultaten van het onderzoek naar verwachting voor de zomer 2008 naar de Tweede Kamer zal worden gezonden.

Inmiddels is duidelijk geworden dat deze planning niet haalbaar is, aangezien het deel van het onderzoek dat betrekking heeft op de effectieve Vpb-druk nog niet is afgerond. Zoals vermeld in mijn brief van 9 april 2008 wordt het onderzoek naar de effectieve Vpb-druk uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met het ministerie van Financiën. Aan het CBS is met name gevraagd om de in het CBS-webmagazine van 17 maart 2008 gepubliceerde bevinding dat de druk van de vennootschapsbelasting sterk afneemt nader in kaart te brengen.
Het eindrapport van het CBS wordt medio september 2008 verwacht. Daarna zal nog enige tijd ingeruimd moeten worden voor het verwerken van de resultaten van dit rapport in een bredere notitie over de verdeling van de Vpb-druk.

Naar verwachting zal ik deze notitie later in het najaar 2008 kunnen toezenden.

Hoogachtend,

De staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager