Ook oudere ondernemer krijgt fiscaal voordeel

65 plussers krijgen de helft van de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek, een aftrekpost in de inkomstenbelasting voor zelfstandig ondernemers die kan oplopen tot 9000 euro, geldt nu nog alleen voor ondernemers jonger dan 65 jaar.

Deze maatregel staat in een nota van wijziging die de minister maandag 16 oktober naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Tweede Kamer had bij de algemene financiële beschouwingen in een motie van de VVD-fractie gevraagd om zelfstandigenaftrek voor 65 plussers. In een kabinetsevaluatie van 24 augustus 2006 van zes fiscale instrumenten ter bevordering van ondernemerschap wordt de zelfstandigenaftrek positief beoordeeld.

Oudere ondernemers krijgen de helft van de zelfstandigenaftrek die geldt voor ondernemers jonger dan 65. Met de maatregel wordt het ondernemerschap onder ouderen bevorderd. Tegelijkertijd zijn er nog steeds argumenten om oudere ondernemers anders te behandelen dan jongere. De zelfstandigenaftrek geeft een tegemoetkoming om de winst te kunnen gebruiken voor investeringen, consumptieve uitgaven en reserveringen voor toekomstige consumptie en investeringen. Investeringen en het reserveren daarvoor zijn ook voor oudere ondernemers van belang. Reserveringen voor toekomstige consumptieve uitgaven zijn voor hen van minder belang omdat zij een AOW-uitkering krijgen. Bovendien is de premiedruk voor 65 plussers lager dan voor jongeren dan 65.

De maatregel kost de schatkist 25 miljoen euro. Dit bedrag wordt gecompenseerd door het achterwege laten van een eerder voor 2007 geplande verhoging van de zelfstandigenaftrek.