Realisatie verbetervoorstellen WOZ

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ‘S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: AFP 2006-00903

Geachte voorzitter,

In juli 2003 heeft de toenmalige staatssecretaris van Financiën u het rapport “Doelmatigheid van de WOZ” toegezonden. Het rapport bevatte een aantal verbetervoorstellen. In 2004 is de ambtelijke werkgroep verbetervoorstellen WOZ verzocht de mogelijkheden van breder gebruik van WOZ-gegevens nader uit te werken. Inmiddels zijn de werkzaamheden aan de verbeterpunten door de werkgroep afgerond.

Hierbij zend ik u een nota waarin de resultaten van de verbetervoorstellen zijn weergegeven. Geconcludeerd kan worden dat de meeste verbetervoorstellen, al dan niet langs alternatieve weg, gerealiseerd zijn. Zo is een aantal voorstellen inmiddels in wetgeving geformaliseerd. Een voorbeeld hiervan is de jaarlijkse waardering van onroerende zaken door gemeenten vanaf 2007. Enkele voorstellen zijn niet ingevoerd. Dit heeft onder andere te maken met de keuze voor een actuele waardering, waardoor voorstellen niet langer relevant bleken.

Juist die actuele waarde opent mogelijkheden voor een breder gebruik van WOZ-gegevens. In de nota vindt u diverse voorbeelden daarvan. Verdergaand gebruik lijkt mogelijk indien de jaarlijkse WOZ-waarde haar waarde heeft bewezen als actueel en betrouwbaar gegegeven. De indruk bestaat dat de WOZ-waarde ook als maatschappelijke factor steeds meer betekenis krijgt. De WOZ-waarde zou mogelijk andere taxaties kunnen vervangen of vormt daar in ieder geval een concrete aanvulling op. De conclusie is dan ook dat de ontwikkelingen op het terrein van het breder gebruik nog steeds gaande zijn en nieuwe toepassingen zich in de komende jaren zullen kunnen aandienen.

Hoogachtend,

De minister van Financiën,

G. Zalm