Rentebox in de vennootschapsbelasting

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA ’S-GRAVENHAGE

Ons kenmerk: AFP 2008-00455

Onderwerp: Rentebox in de vennootschapsbelasting

Geachte Voorzitter,

Sinds 1 januari 2007 is in artikel 12c van de Wet op de vennootschapsbelasting 1969 de regeling betreffende de optionele rentebox opgenomen. Deze maatregel is ingevoerd als onderdeel van de Wet werken aan winst (Stb. 2006/631). In juli 2006 heeft de Nederlandse regering deze regeling aangemeld bij het DG Concurrentie van de Europese Commissie met het verzoek om een geen-steun beschikking. Bij beschikking van 7 februari 2007 heeft de Commissie besloten de regeling als geen steun aan te merken voor zover het een afwijkende behandeling betreft van inkomsten uit het aanhouden van een overnamekas. Voor wat betreft de wijziging in fiscale behandeling van het saldo van ontvangen en betaalde groepsrente, heeft de Commissie echter de formele onderzoeksprocedure geopend.

Sindsdien heeft regelmatig overleg plaatsgevonden met de Commissie, waarbij zowel op ambtelijk als op politiek niveau is geprobeerd de Commissie te overtuigen van het standpunt dat geen sprake is van verboden staatssteun. In dat kader is ook de mogelijkheid van een verplichte rentebox die de staat geen geld kost aan de orde gekomen, omdat het optionele karakter één van de elementen is waarmee de Commissie vanuit staatssteun optiek moeite heeft.

De eindbeschikking van de Commissie wordt helaas pas na de zomer verwacht. Bij het Belastingplan 2009 zal wel worden geregeld dat het voor 2008 voor de optionele rentebox ingeboekte bedrag conform het Coalitie Akkoord een alternatieve bestemming krijgt ten behoeve van het bedrijfsleven.

Hoogachtend,

De Staatssecretaris van Financiën

Jan Kees de Jager