Staatssecretaris de Jager wil milieuvriendelijker autogebruik stimuleren

Per 1 januari 2008 zullen, als het aan staatssecretaris Jan Kees de Jager ligt, twee belastingmaatregelen worden ingevoerd die milieuvriendelijker autogebruik stimuleren. De eerste maatregel is een forse verhoging van de BPM op onzuinige auto’s. Daarnaast worden de bedragen van onzuinige labels verhoogd terwijl de zuinige labels iets meer korting krijgen.

Benzineauto's met een uitstoot van meer dan 240 gram CO2 per kilometer en dieselauto's meer dan 200 gram CO2/km (ongeveer 5 procent van de nieuw verkochte auto's in Nederland) krijgen volgens de plannen een heffing van 80 à 90 € per extra gram CO2 uitstoot per kilometer. Dat betekent voor sommige onzuinige auto's een extra belasting van duizenden euro's. In totaal levert deze belastingverhoging 100 miljoen euro op. Daarnaast worden de bedragen van onzuinige labels verhoogd terwijl de zuinige labels iets meer korting krijgen. Voor zuinige auto's kan dit een belastingvoordeel van enkele honderden euro's betekenen. Met deze maatregel wordt 50 miljoen euro BPM extra opgehaald. De extra belastingopbrengst van 150 miljoen euro is conform de afspraken in het coalitieakkoord.

Leaserijders krijgen een belastingprikkel om voor een zuinige auto te kiezen. Leaserijders die meer dan 500 km per jaar privé rijden krijgen nu een fiscale bijtelling van 22 procent. In plannen van De Jager zullen leaserijders die volgend jaar in een (benzine-) auto met een uitstoot tot 110 gram CO2 rijden (zeer zuinige, kleine of bepaalde grotere hybride modellen), een lagere bijtelling krijgen die per saldo kan uitkomen op zo'n 12 à 14 procent bijtelling. De kosten van deze maatregel zijn relatief beperkt waardoor het algemene bijstellingspercentage van 22 procent niet verhoogd wordt.

De maatregelen maken onderdeel uit van het door de staatssecretaris De Jager in te dienen Belastingplan, dat behandeld zal worden in de Tweede Kamer.