Teruggave ziektekosten door Belastingdienst

De Belastingdienst stuurt deze week ruim 320.000 mensen een vooringevuld teruggave ziektekostenformulier. Met dit zogenaamde Tz-formulier kan belastinggeld teruggevraagd worden voor de ziektekosten die in 2005 gemaakt zijn. De omvang van het bedrag dat de Belastingdienst verwacht terug te geven bedraagt ongeveer 100 miljoen euro.

De doelgroep van de vooringevulde formulieren zijn voornamelijk 65-plussers en chronisch zieken.

De Belastingdienst heeft een selectie gemaakt van degenen van wie verwacht kan worden dat zij voor eventuele teruggave in aanmerking komen. De grootste groep zijn de ouderen, gevolgd door jong gehandicapten en de overige groep bestaat uit mensen met een laag inkomen. De selectie vindt plaats op basis van inkomen, eventuele kortingen, zoals een ouderenkorting, en het verrekenen van de premies ziekenfonds en eventuele eigen bijdragen Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Op het persoonlijke aangifteformulier wordt direct het vermoedelijke bedrag van de teruggaaf vermeld naast naam- en adresgegevens en gegevens over het inkomen. Er kan dus meteen gezien worden hoeveel geld minimaal aan de Belastingdienst teruggevraagd kan worden.

Tot de aftrekbare ziektekosten behoren bijvoorbeeld de premie voor de ziektekostenverzekering, thuiszorg, bril, dieetkosten, eigen bijdrage voor een gehoorapparaat, niet vergoede kosten voor medicijnen en medische hulp. Of deze aftrekpost tot teruggave leidt, hangt samen met het inkomen. Mensen met een laag inkomen kunnen deze belastingteruggave soms niet (geheel) terugkrijgen omdat zij weinig of geen belasting betalen. Sinds 2004 hebben zij in dat geval recht op een tegemoetkoming buitengewone uitgaven. Deze wordt automatisch verstrekt op basis van het ingediende Tz-formulier.

Wie het formulier niet heeft ontvangen, kan misschien toch in aanmerking komen voor een teruggave. In dat geval kan er aangifte worden gedaan met het aangifteprogramma of via een T-biljet dat moet worden aangevraagd bij de BelastingTelefoon (0800-0543).