Twee miljoen eerstedagsmeldingen ontvangen

Sinds de invoering in juli 2006 heeft de Belastingdienst twee miljoen eerstedagsmeldingen ontvangen. Met de eerstedagsmelding wil de overheid zwartwerken en illegale arbeid bestrijden.

Uit onderzoek blijkt dat:

  • 92% van de werkgevers bekend is met de eerstedagsmelding;
  • 60% van de ondervraagde bedrijven verwacht dat de invoering van de eerstedagsmelding niet of nauwelijks tot extra werk leidt;
  • 80% denkt dat de invoering van de eerstedagsmelding niet tot problemen zal leiden bij het aantrekken van personeel.

Werkgevers moeten hun nieuwe personeel bij de Belastingdienst aanmelden. Zij moeten dit uiterlijk de dag vóór het begin van de werkzaamheden doen. Hiervoor gebruiken zij de eerstedagsmelding. De eerstedagsmelding kan op 3 manieren elektronisch worden gedaan: via het beveiligde gedeelte van de internetsite van de Belastingdienst, met behulp van aangifte- of administratiesoftware of door een belastingconsulent of administratiekantoor. De Belastingdienst kan eerstedagsmeldingen 24 uur per dag, 7 dagen per week ontvangen; ook via internet.

Als werkgevers fouten maken met de eerstedagsmelding, zal de Belastingdienst niet onmiddellijk boetes uitdelen. In 2006 ligt de nadruk vooral op ondersteuning van werkgevers, zodat zij op tijd en op de juiste manier aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Als werkgevers de eerstedagsmelding met opzet niet indienen, kan een boete worden opgelegd. Overigens zal de Belastingdienst bij zwartwerken en illegale arbeid passende maatregelen nemen.