Uitvoeringsregeling Uitvoeringswet EG-verordening liquidemiddelencontrole

Regeling van de Staatssecretaris van Financiën van 20 juni 2007, nr. DV 2007-428, houdende een Uitvoeringsregeling Uitvoeringswet EG-verordening liquidemiddelencontrole

Directoraat-generaal voor Fiscale Zaken, directie Douane en Verbruiksbelastingen

Besluit van 20 juni 2007 nr. Nr. DV2007-428M, Stcrt. nr. 122

De Staatssecretaris van Financiën,

Gelet op de artikelen 3, derde lid, en 4, eerste lid, van de Uitvoeringswet EG-verordening liquidemiddelencontrole;

Besluit:

Artikel 1

Deze regeling verstaat onder wet: Uitvoeringswet EG-verordening liquidemiddelencontrole.

Artikel 2

1. Het aangifteformulier, bedoeld in artikel 3, derde lid, onderdeel a, van de wet, wordt vastgesteld overeenkomstig het model in de bijlage bij deze regeling.

2. Met betrekking tot de in aanmerking te nemen wisselkoers, bedoeld in artikel 3, derde lid, onderdeel b, onder 1˚, van de wet, zijn de artikelen 149 en 150 van de Douaneregeling van overeenkomstige toepassing.

3. De in aanmerking te nemen waarde van verhandelbare instrumenten aan toonder, bedoeld in artikel 3, derde lid, onderdeel b, onder 2˚, van de wet, is de waarde die het desbetreffende instrument heeft op de meest gerede financiële markt waarop het verhandeld wordt of bij het ontbreken daarvan, de intrinsieke waarde.

4. Op de bekendmaking van de beschikking tot inbewaringneming van liquide middelen in het openbaar indien de natuurlijke persoon onbekend is, een en ander als bedoeld in artikel 4, eerste lid, van de wet, is artikel 114, eerste en tweede lid, van de Douaneregeling van overeenkomstige toepassing.

Artikel 3

Deze regeling wordt aangehaald als: Uitvoeringsregeling Uitvoeringswet EG-verordening liquidemiddelencontrole.

Artikel 4

Deze regeling treedt in werking op het tijdstip waarop de Uitvoeringswet EG -verordening liquidemiddelencontrole in werking treedt.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Financiën,

Toelichting

Algemeen

De Uitvoeringsregeling Uitvoeringswet EG-verordening liquidemiddelencontrole geeft invulling aan een aantal bepalingen van de Uitvoeringswet EG-verordening liquidemiddelencontrole. Allereerst wordt een aangifteformulier vastgesteld. Voorts wordt voor de in aanmerking te nemen wisselkoers de bestaande regeling in de Douaneregeling van overeenkomstige toepassing verklaard. Daarnaast is een regeling getroffen voor de in aanmerking te nemen waarde van verhandelbare instrumenten aan toonder. Ten slotte is voor de bekendmaking van de beschikking tot inbewaringneming van liquidemiddelen in het openbaar indien de natuurlijke persoon onbekend is, aangesloten bij de bestaande regeling ingevolge de Douanewet.

Toelichting op de artikelen

Artikel 1

Hierin is de definitiebepaling opgenomen.

Artikel 2

Eerste lid
In dit lid wordt het in Nederland te bezigen aangifteformulier ten behoeve van de liquidemiddelencontrole in de zin van de verordening (EG) nr. 1889/2005 1) vastgesteld. Het formulier zoals opgenomen in de bijlage bij deze regeling is door de Europese Commissie in samenwerking met de lidstaten tot stand gebracht. Aangezien Nederland niet verplicht is dit formulier te gebruiken, maar het gebruik ervan in verband met uniformiteit wel wenselijk is, is uitdrukkelijke vaststelling van het formulier vereist.
.....
1) Verordening (EG) nr. 1889/2005 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 26 oktober 2005 betreffende de controle van liquide middelen die de Gemeenschap binnenkomen of verlaten (PbEU L 309).

Tweede lid
Dit lid verklaart met betrekking tot de in aanmerking te nemen wisselkoers de bestaande regeling in de Douaneregeling van overeenkomstige toepassing.

Derde lid
De in aanmerking te nemen waarde van verhandelbare instrumenten aan toonder, wordt in dit lid vastgesteld op de waarde die het desbetreffende instrument heeft op de meest gerede financiële markt waarop het verhandeld wordt. Ontbreekt een financiële markt, dan wordt de waarde vastgesteld overeenkomstig de intrinsieke waarde van het verhandelbare instrument aan toonder.

Vierde lid
Dit lid regelt de bekendmaking van een beschikking die is gericht tot een onbekende persoon. De behoefte aan een dergelijke regeling kan zich onder meer voordoen bij de inbewaringneming van onder de aangifteplicht uit hoofde van verordening (EG) nr. 1889/2005 vallende liquide middelen die bij een controle van nagezonden reizigersbagage worden aangetroffen indien de adresgegevens van de afzender niet blijken te kloppen. De onderhavige bepaling sluit aan bij de ingevolge artikel 52, derde lid, laatste volzin, van de Douanewet in artikel 114, derde lid, van de Douaneregeling getroffen regeling betreffende de mededeling van niet-strafrechtelijke inbeslagneming op onbekende personen van vervoermiddelen en andere voorwerpen, kennelijk bestemd om goederen aan het ambtelijk toezicht te onttrekken.

Artikel 3

Deze bepaling bevat de citeertitel.

Artikel 4

Deze bepaling regelt de inwerkingtreding.

De Staatssecretaris van Financiën,