Vereenvoudigingen verpakkingenbelasting tuinbouwsector

De Belastingdienst voert met terugwerkende kracht over belastingjaar 2008 een aantal flinke vereenvoudigingen voor de aangifte van de verpakkingenbelasting in de sierteelt-, groenten- en fruitsector door. Kwekers, telers, producenten en importeurs in deze sectoren mogen voortaan werken met een vast aftrekpercentage voor hun (onbelaste) exportproducten.

De Belastingdienst voert met terugwerkende kracht over belastingjaar 2008 een aantal flinke vereenvoudigingen voor de aangifte van de verpakkingenbelasting in de sierteelt-, groenten- en fruitsector door. Kwekers, telers, producenten en importeurs in deze sectoren mogen voortaan werken met een vast aftrekpercentage voor hun (onbelaste) exportproducten. Door deze maatregelen neemt het aantal belastingplichtigen sterk af, ontstaat er duidelijkheid over de belastingplicht voor kwekers, telers en handelsbedrijven en gaan de administratieve lasten omlaag.

Staatssecretaris De Jager van Financiën gaf de Belastingdienst opdracht om knelpunten op te lossen. Dit is gelukt in samenwerking met de brancheorganisaties: Frugi Venta, Vereniging Bloemenveilingen Nederland, FloraHolland, het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel en de Dutch Produce Association.

Vereenvoudigingen sierteeltsector (bloemen bloembollen, planten en bomen)

In de sierteeltsector gaat gemiddeld 85% van de omzet in bloemen en planten naar het buitenland. Over geëxporteerde producten hoeft (uiteindelijk) geen verpakkingenbelasting te worden afgedragen. Bij export via een tussenhandelaar heeft de tussenhandelaar daarom recht op teruggaaf van de eerder in de keten betaalde verpakkingenbelasting. Door de wijziging hoeven bloemen- en plantenkwekers geen aangifte te doen voor het percentage van de verpakkingen die direct of indirect worden geëxporteerd. Op die manier wordt bij de kwekers en importeurs meteen rekening gehouden met de export. Omdat er al met een korting rekening wordt gehouden, vervalt de teruggaaf aan de exporteurs en hoeven zij daarvoor niet langer een administratie te voeren. Het aftrekpercentage wordt binnenkort vastgesteld in overleg met de branche. Door deze vereenvoudigingen neemt het aantal belastingplichtigen voor de verpakkingenbelasting in de sierteeltsector af van rond de 1500 tot ongeveer 150 kwekers en importeurs en is er geen sprake van rondpompen van geld.

Vereenvoudigingen groente- en fruitsector

Op basis van informatie uit de groente- en fruitteeltsector is vastgesteld dat niet de telers maar de veilingen en coöperaties belastingplichtig zijn. Hiermee komt voor duizenden telers een einde aan onzekerheid over de belastingplicht voor de verpakkingenbelasting: zij hoeven geen aangifte te doen. Door de maatregel neemt het aantal belastingplichtigen voor de verpakkingenbelasting af tot 13 veilingen en coöperaties in plaats van enkele duizenden individuele telers. De branche kent een beperkt aantal telers die geen lid zijn van een coöperatie of veiling, zij blijven wel belastingplichtig.

Ook de groente- en fruitsector profiteert straks van een vast aftrekpercentage voor het exportdeel van de productie en geïmporteerde goederen. Het exacte percentage wordt binnenkort in overleg met de branche vastgesteld. Net als in de sierteeltsector wordt er met deze korting rekening gehouden met het exportdeel, zodat de teruggaaf aan de exporteurs vervalt en zij hiervoor niet langer een administratie hoeven te voeren. Hiermee zal er ook in de groente- en fruitsector geen sprake zijn van rondpompen van geld en de daarmee samenhangende administratieve rompslomp.

De voordelen voor de sectoren

  • Het aantal belastingplichtigen in de sierteeltsector daalt van circa 1500 naar ongeveer 150.
  • Het aantal belastingplichtigen in de groente- en fruitteeltsector daalt van enkele duizenden naar 13 veilingen en coöperaties en enkele niet-aangesloten telers.
  • Er is sprake van een vast exportpercentage waarmee de aangifte kan worden verminderd.
  • Controle door Belastingdienst wordt eenvoudiger.

Naast deze maatregelen zijn het ministerie van Financiën en de Belastingdienst met VNO-NCW in gesprek om de toepassing van de verpakkingenbelasting op andere terreinen nog beter te laten aansluiten bij de dagelijkse bedrijfsvoering van het bedrijfsleven.