Verwerking E-biljetten aangifte IB

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 AE Den Haag

Ons kenmerk: DGB 2008-02991 M

Geachte Voorzitter,

Hierbij informeer ik u over de onjuiste verwerking van een aantal zogenoemde E-biljetten voor de aangifte inkomstenbelasting 2007. Dit probleem heeft zich bij de Belastingdienst voorgedaan in de laatste week van mei 2008. Ik heb u dit probleem gemeld in mijn brief van 28 mei 2008 (nr. DGB 2008-2912 M). In die brief heb ik toegezegd uw Kamer ten behoeve het Algemeen Overleg op 4 juni 2008 nader te informeren over de definitieve uitkomsten van het door de Belastingdienst ter zake ingestelde onderzoek. De resultaten van dit onderzoek deel ik u nu mee. Ik ga er van uit dat hiermee ook de vragen van het kamerlid Tang zijn beantwoord.

Op 26 mei 2008 ontving de Belastingtelefoon enkele signalen van burgers waarbij melding werd gemaakt van onjuist berekende voorlopige aanslagen inkomstenbelasting 2007. Bij de berekening van die aanslagen was naar het zich liet aanzien de rubriek “eigen woning” niet meegenomen. De Belastingdienst heeft deze signalen terstond onderzocht en vastgesteld dat deze fout zich uitsluitend voordeed in een klein deel van de papieren aangiftenstroom. Het betrof voorlopige aanslagen die waren berekend op basis van aangiften die met papieren E-biljetten waren ingediend. Met E-biljetten kan door particulieren een eenvoudige aangifte inkomstenbelasting worden gedaan met de meest voorkomende aftrekposten.

De eerste, indicatieve resultaten van het onderzoek door de Belastingdienst waren dat in ongeveer 10.000 gevallen de rubriek “eigen woning” niet was meegenomen bij de berekening van de voorlopige aanslag. Onderzoek heeft uitgewezen dat het definitieve aantal foutieve aanslagen aanzienlijk lager is, namelijk nog geen 1.100 gevallen. Dit aantal kon pas worden vastgesteld na uitgebreide bevraging van de diverse systemen van de Belastingdienst. Daarnaast heeft de Belastingdienst in de systemen foutieve aanslagen geblokkeerd. Deze aanslagen zijn niet verzonden.

Alle verzonden foutieve voorlopige aanslagen worden door de Belastingdienst tijdig hersteld. De betrokken burgers hoeven daarvoor niets te doen; zij krijgen vóór 1 juli 2008 een excuusbrief en een correcte voorlopige aanslag. De geblokkeerde foutieve aanslagen worden niet verzonden. Ook deze burgers ontvangen vóór 1 juli 2008 een correcte voorlopige aanslag.

De fout was te wijten aan een onjuiste instelling van de koppeling tussen de scanprogrammatuur en het aangiftebehandelingssysteem. Als gevolg van deze onjuiste instelling werd de rubriek “eigen woning” uit het E-biljet niet aan het aangiftebehandelingssysteem doorgegeven. Bij het testen van de koppeling was deze fout door de Belastingdienst niet vastgesteld. Ook bij de outputcontrole die op elke productie van de Belastingdienst wordt uitgevoerd is deze fout niet aan het licht gekomen. Mogelijk door de relatief beperkte omvang van deze aangiftestroom.

Ik beschouw het optreden van dit soort problemen in het massale productieproces als uiterst ongewenst en hinderlijk, zowel voor de betrokken burgers als voor de Belastingdienst zelf. In mijn brief aan uw Kamer van 27 februari 2008 (DGB 2008-1114) heb ik u in kennis gesteld van mijn besluit om het automatiseringscentrum van de Belastingdienst te reorganiseren en een totale herziening van het test- en implementatietraject van ICT-systemen te bewerkstelligen. De maatregelen daartoe zijn al in gang gezet. Ook de in gang gezette complexiteitsreductie bij de Belastingdienst zal een bijdrage leveren in het voorkomen van fouten. Ik verwacht dat met deze maatregelen problemen zoals hiervoor beschreven grotendeels kunnen worden voorkomen. De doorwerking van de maatregelen heeft echter tijd nodig. Bedacht moet worden dat ook na volledige implementatie van deze maatregelen fouten niet volledig zijn uit te sluiten. Daarvoor zijn de productiestromen van de Belastingdienst te omvangrijk.

Het komende halfjaar staan bij de Belastingdienst onder meer de definitieve aanslagen inkomstenbelasting 2007, de aanvullende voorlopige aanslagen inkomstenbelasting 2008 en de geïntegreerde voorlopige aanslagen en voorlopige teruggaven op het inkomstenbelasting 2009 op het programma. De Belastingdienst zal een intensieve outputcontrole blijven uitvoeren op aanslagen en beschikkingen alvorens deze massaal aan burgers en ondernemers worden verzonden.

De staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager