Vierduizend kilo cocaïne onderschept

Op 4 augustus jl. hebben de Colombiaanse autoriteiten na een tip van het HARC-team Rotterdam, een samenwerkingsverband van de zeehavenpolitie, de douane en de FIOD-ECD, een lading van 4000 kilogram cocaïne onderschept die onderweg was van Peru naar Rotterdam.

Het HARC-team Rotterdam stuitte eerder deze maand op veertig kilo cocaïne verstopt in houten balken, die in een container van Brazilië naar Rotterdam waren verscheept. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft vrijdag 3 augustus een 78-jarige man uit Friesland voor veertien dagen in bewaring gesteld in verband met betrokkenheid bij de smokkel van de veertig kilo cocaïne. Tijdens dit onderzoek bleek dat mogelijk door dezelfde groepering een tweede container werd verscheept met bestemming Nederland.

Op verzoek van het HARC-team hebben de Colombiaanse autoriteiten de betreffende container getraceerd en gecontroleerd. De container bevatte dertig balen polypropyleen, waarvan er acht waren gevuld met cocaïne en een zwarte rubber substantie om de drugs te camoufleren. Uiteindelijk is 4000 kilo cocaïne in beslag genomen met een straatwaarde van 180 miljoen euro. Deze drugsvangst is één van de grootste van de afgelopen tien jaar.

Zowel in Nederland als in Colombia zal het onderzoek worden voort gezet, waardoor verdere aanhoudingen niet worden uitgesloten.