Voorinvullen aangifte IB

De voorzitter van de Tweede Kamer
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Ons kenmerk: DGB 2008-03608 M

Geachte mevrouw Verbeet,

De Tweede Kamer is al diverse malen geïnformeerd over het feit dat de Belastingdienst aangiften inkomstenbelasting wil gaan voorinvullen. Hiermee wordt een belangrijke administratieve lastenvermindering voor burgers bereikt. In september 2007 heeft de Kamer zich bij motie uitgesproken waarin de regering wordt verzocht om niet eerder met het voorinvullen van aangiften te komen dan nadat de loonaangifteketen weer op orde is.

De loonaangifte keten ontwikkelt zich sindsdien positief en dit voorjaar is binnen de Belastingdienst een pilot met de vooringevulde aangifte inkomstenbelasting gehouden onder de eigen medewerkers en medewerkers van UWV. Ook de leden van de adviesgroep administratieve lastenvermindering hebben hieraan meegedaan. Deze pilot is succesvol verlopen. Er waren dit jaar al voor ruim 6 miljoen particulieren loongegevens correct beschikbaar. Daarnaast waren ook de WOZ gegevens, enkele heffingskortingen en het bedrag van de voorlopige teruggaaf beschikbaar. Ruim 90% van de pilot deelnemers heeft het voorinvullen als een extra gemak ervaren en een goede stap in de richting van het nog makkelijker maken.

Daarom wil ik in 2009 in een breder opgezette pilot alle particulieren die digitaal aangifte doen de mogelijkheid bieden om bij wijze van service de eigen beschikbare gegevens op te halen voor hun aangifte IB. Door deze eerste stap te zetten kan al een aanzienlijk deel van de particuliere aangevers beter

ondersteund worden. Voor een deel van deze particulieren zal zelfs sprake zijn van volledige voorinvulling.

Het is op termijn de bedoeling om voor zoveel mogelijk particulieren de aangifte zo volledig mogelijk voor in te vullen en daarbij het behandelproces van de aangifte te versnellen: het aantal voor in te vullen gegevens zal verder uitgebreid worden en men ontvangt geen voorlopige aanslag meer maar meteen een definitieve aanslag. Ook wordt het mogelijk om een aangifte stilzwijgend te aanvaarden.

Bij een positief resultaat van de pilot zal een wetsvoorstel ter ondersteuning van deze aanpak medio 2009 worden aangeboden aan de Kamer.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager