Werkovereenkomst tussen de bevoegde autoriteiten van Nederlanden China

Werkovereenkomst tussen de bevoegde autoriteiten van Nederland en de Volksrepubliek China inzake de intensivering van spontane fiscale inlichtingenuitwisseling Directoraat-generaal Belastingdienst,
Team Internationaal Kennisgeving 3 december 2007 nr. DGB2007/6010M, Stcrt. nr. 236 De staatssecretaris van Financiën geeft kennis van het volgende:

Op 27 september 2007 hebben de bevoegde autoriteiten van Nederland en de Volksrepubliek China in het kader van de Overeenkomst tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Volksrepubliek China tot het vermijden van dubbele belasting en het voorkomen van het ontgaan van belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen, met Protocol, van 13 mei 1987 een werkovereenkomst gesloten ten behoeve van de intensivering van spontane fiscale inlichtingenuitwisseling.
De werkovereenkomst beoogt te komen tot een efficiëntere inlichtingenuitwisseling en bij te dragen aan het voorkomen van het ontgaan van belastingen. Daarnaast is afgesproken dat de bevoegde autoriteiten elkaar informeren over hun methoden van het verzamelen en gebruik van de uitgewisselde inlichtingen. De inlichtingen mogen niet worden gebruikt voor andere doelen dan belastingheffing, tenzij van tevoren door de desbetreffende bevoegde autoriteit voor een ander gebruik schriftelijk toestemming is verleend. Inlichtingen mogen geheel of gedeeltelijk worden geweigerd, indien verstrekking daarvan o.a. een inbreuk zou vormen op de nationale wetgeving en internationale verplichtingen.
Deze kennisgeving wordt met de werkovereenkomst in de Staatscourant geplaatst.

Den Haag, 3 december 2007.

De staatssecretaris van Financiën,
namens deze:
de directeur-generaal Belastingdienst,
mr. J. Thunnissen

Werkovereenkomst tussen het Directoraat-generaal Belastingdienst van Nederland en de Staats Belastingdienst van de Volksrepubliek China, inzake intensivering van de spontane inlichtingenuitwisseling van 27 september 2007, nr. DGB2007/

De Overeenkomst tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Volksrepubliek China tot het vermijden van dubbele belasting en het voorkomen van het ontgaan van belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen van 13 mei 1987 (hierna genoemd: “de Overeenkomst”), bepaalt in artikel 26 het volgende:

1. De bevoegde autoriteiten van de Overeenkomstsluitende Staten wisselen zodanige inlichtingen uit als nodig zijn om uitvoering te geven aan de bepalingen van deze Overeenkomst en in het bijzonder om het ontgaan van belastingen te voorkomen. Alle door een van de Overeenkomstsluitende Staten ontvangen inlichtingen worden op dezelfde wijze geheim gehouden als inlichtingen die volgens de nationale wetgeving van die Staat zijn verkregen en worden alleen ter kennis gebracht van personen of autoriteiten (daaronder begrepen rechterlijke instanties en administratiefrechtelijke lichamen) die betrokken zijn bij de vaststelling, invordering van, de ten uitvoerlegging of vervolging ter zake van, of de beslissing in beroepszaken betrekking hebbende op, de belastingen waarop de Overeenkomst van toepassing is. Deze personen of autoriteiten mogen van de inlichtingen alleen voor deze doeleinden gebruik maken.
2. In geen geval worden de bepalingen van het eerste lid aldus uitgelegd dat zij een van de Overeenkomstsluitende Staten de verplichting opleggen:
a.) administratieve maatregelen te nemen die in strijd zijn met de wetgeving of de administratieve praktijk van die of van de andere Overeenkomstsluitende Staat;
b.) inlichtingen te verstrekken die niet verkrijgbaar zijn volgens de wetgeving of in de normale gang van zaken in de administratie van die of van de andere Overeenkomstsluitende Staat;
c.) inlichtingen te verstrekken die een handels-, bedrijfs-, nijverheids-, of beroepsgeheim of een fabrieks- of handelswerkwijze zouden onthullen, dan wel inlichtingen waarvan het verstrekken in strijd zou zijn met de openbare orde.

Teneinde meer efficiëntie te bereiken bij de uitwisseling van informatie en het doel te realiseren van de voorkoming van het ontgaan van belasting, zoals voorzien in de Overeenkomst, hebben het Directoraat-generaal Belastingdienst van Nederland en de Staats Belastingdienst van de Volksrepubliek China het volgende besloten:

1. De bevoegde autoriteit van elke Overeenkomstsluitende Staat verstrekt aan de bevoegde autoriteit van de andere Overeenkomstsluitende Staat spontaan inlichtingen met betrekking tot ingezetenen van de andere Overeenkomstsluitende Staat, die van belang zouden kunnen zijn voor een juiste aanslag voor de belasting naar het inkomen van genoemde ingezetenen. Het bepaalde in artikel 26 is in het bijzonder van toepassing op de geheimhouding, wederkerigheid en de beperkingen die worden gesteld aan de uitwisseling van inlichtingen.

2. De inlichtingen hebben betrekking op de inkomenscategorieën genoemd in de Overeenkomst.

3. De bevoegde autoriteiten van de Overeenkomstsluitende Staten informeren elkaar over hun methoden van verzamelen en het gebruik van de uitgewisselde inlichtingen teneinde de Overeenkomst juist te kunnen toepassen.

4. De informatie wordt in het Engels verstrekt.

5. Inlichtingen worden verstrekt ten behoeve van het vermijden van dubbele belasting, de voorkoming van het ontgaan van belastingen naar het inkomen en andere rechtmatige doelen als toegestaan in de Overeenkomst. Elk ander gebruik van de ontvangen inlichtingen vereist voorafgaande schriftelijke toestemming van de bevoegde autoriteit. Deze toestemming wordt gegeven in overeenstemming met de nationale wetgeving en relevante internationale overeenkomsten.

Inlichtingen mogen geheel of gedeeltelijk worden geweigerd, indien de verstrekkende ondertekenaar van mening is dat de inlichtingen schadelijk zijn voor zijn soevereiniteit, nationale veiligheid of openbare belangen of een inbreuk zouden vormen op zijn nationale wetgeving en internationale verplichtingen.

6. Indien – nadat de inlichtingen zijn verstrekt – de verstrekkende bevoegde autoriteit bemerkt dat de inlichtingen onjuist of niet compleet zijn, maakt de verstrekkende autoriteit dit zo spoedig mogelijk bekend aan de ontvangende bevoegde autoriteit.

7. De ontvangende bevoegde autoriteit geeft een terugkoppeling over de nauwkeurigheid en de doeltreffendheid van de verstrekte inlichtingen.

8. Alle spontaan te verstrekken inlichtingen tussen Nederland en de Volksrepubliek China lopen via personen die zijn aangewezen als bevoegde autoriteiten van Nederland en de Volksrepubliek China.

9. Voor de toepassing van deze Werkovereenkomst zijn de bevoegde autoriteiten:

  • In Nederland:
    Belastingdienst/FIOD-ECD/kantoor Amsterdam
    Team Internationaal
    Postbus 59395
    1040 KJ Amsterdam
    Nederland
  • In de Volksrepubliek China:
    International Taxation Department
    State Administration of Taxation
    No.5, Yangfangdian West Road, Haidian District, Beijing
    People’s Republic of China

10. Deze Werkovereenkomst treedt in werking op de datum van ondertekening.

11. Deze Werkovereenkomst kan op elk moment worden gewijzigd door wederzijdse instemming van de ondertekenaars. Alle wijzigingen vormen een integraal onderdeel van de Werkovereenkomst.

12. Deze Werkovereenkomst is geldig voor onbepaalde tijd. Zij kan door elk van de ondertekenaars door middel van een schriftelijke kennisgeving worden beë indigd en houdt op van kracht te zijn onmiddellijk nadat deze kennisgeving is ontvangen.

Ondertekend in tweevoud in de Engelse taal te Peking op 27 september 2007.

Voor het Directoraat-generaal

Voor de Staats Belastingdienst

Belastingdienst van Nederland,

van de Volksrepubliek China,

Mr. Theo Poolen

Wang Li

Plaatsvervangend directeur-generaal Belastingdienst

Plaatsvervangend Commissioner