Wijziging van de Uitvoeringsregeling accijns

Wijziging van de Uitvoeringsregeling accijns

Directoraat-generaal voor Fiscale Zaken; directie Douane en Verbruiksbelastingen

Besluit 21 juni 2007 nr. DV2007-410M, Stcrt. nr. 121

De Staatssecretaris van Financiën,

Gelet op artikel 40, derde lid, van de Wet op de accijns;

Besluit:

Artikel I

De Uitvoeringsregeling accijns wordt als volgt gewijzigd:

Onder vervanging van de punt aan het slot van artikel 18, onderdeel e, door een puntkomma wordt een nieuw onderdeel toegevoegd, luidende:
f. plaatsen van waaruit de in artikel 67 van de wet bedoelde brandstoffen rechtstreeks worden geleverd aan gebruikers.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2007.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Financiën,

Toelichting

Algemeen

De in deze regeling opgenomen wijziging van de Uitvoeringsregeling accijns heeft betrekking op een wijziging van artikel 18. Deze wijziging heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten van het bedrijfsleven.

Artikelsgewijs

Artikel I

Het nieuwe artikel 67 van de Wet op de accijns voorziet in een vrijstelling van accijns voor minerale oliën, andere dan koolwaterstoffen, die zijn bestemd voor gebruik, worden aangeboden voor verkoop of worden gebruikt voor verwarmingsdoeleinden. De vrijstelling van accijns wordt verleend bij de uitslag uit de accijnsgoederenplaats of bij de invoer; zij wordt verleend aan de vergunninghouder van de accijnsgoederenplaats of aan de importeur. Het recht op vrijstelling moet ingevolge artikel 22, eerste lid, van het Uitvoeringsbesluit accijns worden aangetoond door de verbruiker van de goederen die aan voornoemde vergunninghouder of importeur een verklaring verstrekt, dat hij de goederen zal aanwenden voor verwarmingsdoeleinden.
Op grond van artikel 40, tweede lid, van de Wet op de accijns kunnen plaatsen van waaruit accijnsgoederen aan een verbruiker worden geleverd, niet in aanmerking komen als accijnsgoederenplaats. Het derde lid van hetzelfde artikel geeft de mogelijkheid om daarop bij ministeriële regeling uitzonderingen vast te stellen. Van deze bevoegdheid wordt gebruik gemaakt voor de in artikel 67 van de Wet op de accijns bedoelde specifieke situatie. Daartoe wordt aan artikel 18 van de Uitvoeringsregeling accijns een nieuw onderdeel f toegevoegd. Op grond hiervan mogen de in artikel 67 van de Wet op de accijns bedoelde brandstoffen vanuit een accijnsgoederenplaats met vrijstelling worden geleverd rechtstreeks aan een eindverbruiker.

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2007. Het nieuwe artikel 67 van de Wet op de accijns en het nieuwe artikel 22 van het Uitvoeringsbesluit accijns treden eveneens in werking met ingang van 1 juli 2007.

De Staatssecretaris van Financiën,