Wijziging Wet op de accijns, Uitvoeringsregeling accijns en Douaneregeling

Wijziging Wet op de accijns, UitvWijziging Wet op de accijns, Uitvoeringsregeling accijns en Douaneregeling
Directoraat-generaal voor Fiscale Zaken; directie Douane en Verbruiksbelastingen

Besluit van 17 april 2007 nr. DV2007/222M, Stcrt. nr. 80

De Staatssecretaris van Financiën,

Gelet op de artikelen 36 en 78, vierde lid, onderdeel c, van de Wet op de accijns;

Besluit:

Artikel I

In artikel 35, eerste lid, onderdeel c, van de Wet op de accijns worden “ 14,51”, “euro 30,48” en “euro 43,64” vervangen door onderscheidenlijk: 14,21, € 30,78 en € 43,92.

Artikel II

In artikel 48, eerste lid, onderdeel b, van de Uitvoeringsregeling accijns wordt “22, 23 en 24 stuks” vervangen door: 22, 23, 24 en 28 stuks.

Artikel III

In artikel 153 van de Douaneregeling wordt “45%” vervangen door: 44,4%.

Artikel IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst met uitzondering van de artikelen I en III die in werking treden met ingang van 1 juni 2007.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Financiën,

Toelichting

Wijziging Wet op de accijns; vaststelling nieuwe accijnstarieven rooktabak

Onlangs is de prijs van rooktabak verhoogd. Hierdoor wijzigt voor rooktabak de prijs van de meest gevraagde prijsklasse. De onderhavige regeling strekt ertoe de accijnstarieven voor rooktabak hieraan aan te passen.
Ingevolge artikel 36, eerste lid, van de Wet op de accijns worden de in artikel 35, eerste lid, onderdeel c, van die wet genoemde accijnstarieven voor rooktabak aangepast bij wijziging van de kleinhandelsprijs van de meest gevraagde prijsklasse. De aanpassing van de tarieven geschiedt ingevolge artikel 36, tweede lid, zodanig dat het specifieke gedeelte van de accijns 50 percent bedraagt van de totale belasting op de meest gevraagde prijsklasse. Ingevolge het derde lid van artikel 36 dient het totale bedrag van de accijns voor rooktabak van de meest gevraagde prijsklasse na de aanpassing gelijk te blijven aan het totale bedrag van de accijns dat zonder aanpassing verschuldigd zou zijn na wijziging van de kleinhandelsprijs.
De kleinhandelsprijs van de meest gevraagde prijsklasse rooktabak bedraagt na de prijswijziging € 102,00 per kilogram of € 5,10 per pakje van 50 gram. Uitgaande van deze prijs bedraagt de accijns € 45,28 per kilogram. De omzetbelasting bedraagt € 16,29 (19/119 van € 102,00). De totale belasting bedraagt derhalve € 61,57. Het specifieke deel van de accijns (50% van de totale belasting) zal afgerond € 30,78 bedragen; het resterende bedrag, het ad valorem deel, bedraagt dientengevolge € 14,50, zijnde 14,21 percent van de kleinhandelsprijs. Het ten minste te betalen bedrag aan accijns per kilogram rooktabak wordt gebracht op € 43,92, zijnde 97% van de totale accijns op de meest gevraagde prijsklasse (97% van € 45,28).
De nieuwe accijnstarieven voor rooktabak treden in werking met ingang van 1 juni 2007.

Wijziging Uitvoeringsregeling accijns; verpakkingseenheden tabaksproducten

Ingevolge artikel 48 van de Uitvoeringsregeling accijns mogen verpakkingen van tabaksproducten slechts één van de in dat artikel aangegeven hoeveelheden tabaksproducten bevatten. Er is een verzoek gedaan om voor sigaretten een verpakking van 28 stuks op de markt te mogen introduceren. Tegen het aanwijzen van deze verpakkingseenheid bestaan geen bezwaren. De onderhavige regeling strekt tot het aanwijzen van de genoemde verpakkingseenheid.

Douaneregeling; vaststelling nieuw forfaitair accijnstarief rooktabak

In artikel 153 van de Douaneregeling zijn (onder meer) forfaitaire accijnstarieven opgenomen, die van toepassing zijn voor reizigersbagage en kleine zendingen die in Nederland worden ingevoerd en waarvoor geen vrijstell ing van accijns kan worden verleend.

Met ingang van 1 juni 2007 worden de in artikel 35 van de Wet op de accijns opgenomen accijnstarieven voor rooktabak gewijzigd als gevolg van de wijziging van de kleinhandelsprijs van de meest gevraagde prijsklasse van rooktabak. Bij de onderhavige regeling wordt het forfaitaire accijnstarief voor rooktabak dienovereenkomstig aangepast. De forfaitaire accijnstarieven zijn uitgedrukt als een percentage van de kleinhandelsprijs. Voor rooktabak zal het percentage per 1 juni 2007 44,4% bedragen. Voor sigaretten blijft het percentage ongewijzigd, te weten 57%.

De Staatssecretaris van Financiën,