Winstaangifteprogramma voor ondernemers

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Uw brief (Kenmerk): 27 maart 2008

Ons kenmerk: DGB 2008-01757

Geachte voorzitter,

U heeft mij verzocht u te informeren over de problemen met het winstaangifteprogramma voor ondernemers waarover in de media is bericht en aan te geven of er reden is voor verlenging van de aangiftetermijn. Gaarne voldoe ik aan uw verzoek.

Na onderzoek van een signaal van een belastingconsulent heeft de Belastingdienst op woensdag 19 maart 2008 vastgesteld dat in de downloadbare winstaangifte een verkeerde drempel voor de aftrek buitengewone uitgaven en/of giften werd gehanteerd. Dit deed zich alleen voor in de gevallen dat gebruik werd gemaakt van de MKB-vrijstelling en voor zover deze specifieke aftrekpost werd opgevoerd. Voor een goed begrip wijs ik er op dat we hier te maken hebben met fiscale materie waar sprake is van een complex samenspel van ondernemingswinst, verzamelinkomen, MKB-vrijstelling en aftrekdrempels voor buitengewone uitgaven en/of giften. In dit samenspel is in sommige gevallen in het winstaangifteprogramma een verkeerde wijze van berekening van een drempelbedrag toegepast. Deze berekening die niet in lijn is gebleken met de huidige fiscale systematiek die uit de Wet inkomstenbelasting 2001 volgt, is helaas niet eerder opgemerkt.

Het drempelbedrag voor de berekening van de aftrek buitengewone uitgaven en/of giften werd berekend voordat de MKB-vrijstelling werd toegepast. De MKB- vrijstelling had echter eerst op de winst in mindering moeten worden gebracht alvorens de aftrekdrempel werd berekend.

Als gevolg hiervan werd het drempelbedrag voor de aftrek buitengewone uitgaven en/of giften te hoog vastgesteld. Hierdoor hebben bepaalde MKB-ondernemers mogelijk een te lage aftrek of zelfs geen aftrek van deze uitgaven in hun aangifte kunnen opnemen.

Als eerste herstelmaatregel heeft de Belastingdienst op donderdag 20 maart 2008 een correcte versie van het winstaangifteprogramma beschikbaar gesteld op de internetsite van de Belastingdienst. Voorts zijn herstelmaatregelen getroffen ten aanzien van de betrokken MKB-ondernemers. In ca. 7.000 winstaangiften van ondernemers met MKB-vrijstelling is een te lage aftrek buitengewone uitgaven en/of giften toegepast. De Belastingdienst zal voor deze aangiften bij de berekening van de voorlopige aanslag de aftrek automatisch corrigeren tot het juiste niveau. De betrokkenen hoeven daarvoor niets te doen.

In ca. 10.000 winstaangiften van MKB-ondernemers zijn geen buitengewone uitgaven en/of giften in hun aangifte opgevoerd. Van deze groep heeft een beperkt aantal in 2007 buitengewone uitgaven gehad die door het winstaangifteprogramma niet zijn meegenomen omdat zij onder het (te hoge) drempelbedrag bleven. De Belastingdienst heeft daarom op 25 maart 2008 aan alle MKB-ondernemers in deze categorie een email-alert gezonden. Daarin zijn zij op de hoogte gesteld van de mogelijkheid dat zij alsnog recht kunnen hebben op een aftrek buitengewone uitgaven en/of giften. De omvang van de groep ondernemers die hiervan gebruik zullen maken wordt op basis van ervaringsgegevens geschat op enkele honderden. De betrokkenen hoeven niet opnieuw aangifte te doen, maar kunnen het bedrag van de aftrek buitengewone uitgaven en/of giften waarop zij menen recht te hebben op een eenvoudige manier doorgeven aan de Belasting Telefoon. De Belastingdienst zal vervolgens zorgdragen voor de verwerking van de aftrek in de voorlopige aanslag.

Ik erken dat dit probleem voor een beperkte groep ondernemers mogelijk tot extra werk heeft geleid. Gezien de beschikbare tijdspanne voor herstel en de eenvoudige wijze waarop dit herstel kan worden gerealiseerd, acht ik het niet noodzakelijk om hiervoor de aangiftetermijn te verlengen. Ik breng daarbij in herinnering dat ik heb aangegeven dat de Belastingdienst dit jaar tot en met 3 april nog het reguliere proces kan verwerken.

Hoogachtend,
De staatssecretaris van Financiën,

mr. drs. J.C. de Jager