Jongeren Kopenhagen Coalitie presenteert klimaatkunstwerken

Met kunst een noodkreet afgeven voor een beter klimaat. Dat deed de Jongeren Kopenhagen Coalitie woensdag 9 december op het ministerie van Buitenlandse Zaken, en volgende week tijdens de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Kopenhagen. Staatssecretaris Timmermans ontving de coalitie van 14 jongerenorganisaties en nam een lijst duurzame actiepunten in ontvangst.

De jongeren presenteerden vijf ‘klimaatkunstwerken’, die de voor hen belangrijkste punten van de inzet van de Europese Unie (EU) op klimaatgebied verbeelden.

De Jongeren Kopenhagen Coalitie verwacht dat:

  • de EU inzet op een gestructureerde dialoog met jongeren;
  • duurzame ontwikkeling in het onderwijs voldoende aandacht krijgt;
  • de EU inzet op een zeer strenge norm voor CO2 in de atmosfeer;
  • er financiering komt voor klimaatmaatregelen in ontwikkelingslanden;
  • de EU inzet op een goed ondernemingsklimaat.

Ook hebben de jongeren ideeën over hoe de uitkomsten van een klimaatakkoord ná Kopenhagen verduurzaamd moeten worden in Europees beleid. Dat zou volgens hen onder meer moeten gebeuren door een nieuwe groene en duurzame economie, één Europees keurmerk voor producten en hernieuwbare energieprojecten.

Jongeren Kopenhagen Coalitie op bezoek bij staatssecretaris Timmermans. Foto: rechtenvrij

Een maand geleden vroeg Timmermans (Europese Zaken) de jongeren om hun duurzame wensen op een creatieve manier aan hem te presenteren. Hij is onder de indruk van de ideeën van de jongeren. ‘Duurzaamheid betekent niet dat het minder moet, maar dat het ànders moet. Jullie zijn daar al goed mee bezig’.

Een delegatie van de Jongeren Kopenhagen Coalitie vertrekt op 12 december per trein samen met minister Cramer naar Kopenhagen, waar tot en met 18 december de klimaattop plaatsvindt. De jongeren nemen de kunstwerken mee naar Kopenhagen, waar ze opnieuw tentoongesteld zullen worden.

Laatst aangepast: 10 december 2009