Rouvoet: jeugdgezondheidszorg kan professioneler en slimmer

De medewerkers van de jeugdgezondheidszorg moeten flexibeler omgaan met de benadering van ouders en kinderen. Alle ouders hebben andere vragen en behoeften. ‘Daar mag de JGZ op inspelen’, zei minister Rouvoet vanochtend tijdens het congres Jeugdgezondheidszorg in Ede.

De minister bepleit het werken via het zogenoemde triage, een systeem waarbij een jgz-medewerker een voorselectie maakt van de zorgbehoeften van ouders. Dan krijgen kinderen die meer zorg nodig hebben de hulp op maat. ‘Weliswaar is triage nog in ontwikkeling, maar de eerste ervaringen zijn veelbelovend. Kijk er naar!’, aldus Rouvoet.

De minister wil dat de jgz-medewerkers naar de ouders gaan. ‘Naar de mensen toe, uitvinden wat ze nodig hebben en ze ondersteunen als dat nodig is’, aldus Rouvoet. De minister weet dat huisbezoek een wens van de jgz-sector is, maar dat het vanwege de kosten niet van de grond komt. ‘Als extra geld niet beschikbaar is, dan dwingt dat toch te kijken hoe het wel haalbaar is. Dan dwingt dat te kijken naar het takenpakket, en welke samenwerking mogelijk is.’

Rouvoet prees in Ede de prestaties van de jgz-medewerkers. Als voorbeelden noemde hij het massaal vaccineren van kinderen tegen de Mexicaanse griep en het grote aantal ouders (meer dan 95 procent) dat jgz-medewerkers in het consultatiebureau weten te krijgen.