Maatregel geeft sneller duidelijkheid over verblijf minderjarige vreemdeling

De ministerraad heeft er op voorstel van staatssecretaris Albayrak mee ingestemd om de vergunning voor uitgeprocedeerde alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv's) af te schaffen. Met deze maatregel wordt snel duidelijkheid geboden over het verblijfsperspectief en wordt ingezet op een snelle terugkeer van minderjarige vreemdelingen die zonder begeleiding in Nederland in de asielprocedure belanden. Het is in het belang van het kind om waar mogelijk in de eigen vertrouwde omgeving op te groeien en zo te voorkomen dat zij in Nederland of elders in Europa in de illegaliteit belanden. Om dit te bereiken wordt voortaan binnen één jaar beslist op de asielaanvraag van amv's.

Het nieuwe amv-beleid sluit aan bij het wetsvoorstel verbeterde asielprocedure. De nieuwe asielprocedure wordt naar verwachting medio 2010 ingevoerd. Het kabinet streeft ernaar de toelatingsvraag van de amv, inclusief beroepstermijn, binnen één jaar af te ronden.

Minderjarigen die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning, dienen terug te keren naar het land van herkomst. Om te voorkomen dat kwetsbare amv's in de illegaliteit verdwijnen en zo het risico lopen op uitbuiting, is in januari 2008 de pilot beschermde opvang gestart. De resultaten van de pilot worden op dit moment geëvalueerd.