Internetconsultatie wetsvoorstel mensenrechteninstituut

Iedereen kan tot 11 januari via internet zijn of haar mening geven over het concept-wetsvoorstel College voor mensenrechten en gelijke behandeling (Cmgb).

Het wetsvoorstel gaat over de oprichting van het Nationaal instituut voor de rechten van de mens. De al bestaande Commissie gelijke behandeling wordt omgevormd tot het College voor mensenrechten en gelijke behandeling.
Het doel van dit college wordt het op onafhankelijke wijze beschermen van de rechten van de mens, in het bijzonder het recht op gelijke behandeling, en het bevorderen van de naleving daarvan in Nederland.
Het college krijgt, naast de huidige taken van de Commissie gelijke behandeling, onder andere als taak het op onafhankelijke wijze adviseren en rapporteren over de mensenrechtensituatie in Nederland.
Met de oprichting van het College voor mensenrechten en gelijke behandeling komt Nederland tegemoet aan de oproep van de Verenigde Naties en de Raad van Europa een nationaal mensenrechteninstituut op te richten.
Na afronding van de internetconsultatie komt het wetsvoorstel aan de orde in de ministerraad. Als de ministerraad instemt met het voorstel, volgt advies van de Raad van State. Daarna kan het definitieve wetsvoorstel worden aangeboden aan de Tweede Kamer.

Bijdragen aan het wetsvoorstel kunnen ingestuurd worden via www.internetconsultatie.nl/collegevoormensenrechtenengelijkebehandeling.