Koenders: wetenschappelijke samenwerking tussen rijk en arm in strijd tegen klimaatverandering

"Nederland kan zijn kennis over kustbescherming heel zinvol inzetten in Bangladesh, maar ook in andere landen. Ik wil graag wetenschappelijke samenwerking tussen rijke en arme landen stimuleren. Met dit boek is hiermee een eerste stap gezet.” Koenders reageert hiermee op de presentatie van het boek 'The Adaptation Continuum' dat vandaag in Kopenhagen aan de Nederlandse klimaatgezant is aangeboden.

Veertien ontwikkelingslanden doen in het boek verslag van hun onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering in hun land. Zo bestudeerde Bolivia welke aardappelvarieteiten uit de Andes beter bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering. En heeft Ghana dankzij deze studie nu een goed programma om in te spelen op de verwachte klimaatverandering.

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking):"Niet alleen Bangladesh, maar ook andere ontwikkelingslanden zoals Bolivia en Ghana kunnen profiteren van kennis van rijke landen op het gebied van adaptatie, aanpassingen aan klimaatverandering. Met de kennis uit deze publicatie kunnen de wetenschappers uit ontwikkelingslanden gaan samenwerken met deskundigen uit Europa."

Het boek, evenals de onderliggende studies zijn gefinancierd door ontwikkelingssamenwerking.

Minister Koenders was afgelopen maandag in Kopenhagen en sprak daar met andere Europese ministers voor Ontwikkelingssamenwerking. Ook sprak hij met ministers uit ontwikkelingslanden. Aanstaande donderdag reist hij opnieuw naar Kopenhagen om deel te nemen aan de Klimaattop.