Defensie en Kustwacht bekrachtigen samenwerking

De intensieve samenwerking tussen Defensie en de Kustwacht Nederland is vandaag officieel vastgelegd met de ondertekening van een convenant.

De Kustwacht Nederland is een civiele organisatie, verantwoordelijk voor taken variërend van Search and Resue (SAR), maritieme hulpverlening en zeeverkeersonderzoek, tot douanetoezicht en grensbewaking. De organisatie staat onder beheer van Defensie en maakt gebruik van Defensiematerieel.

Mijnenjager

Zo kan het gebeuren dat een mijnenjager van de marine wordt ingezet voor een visserijinspectie door de kustwacht. De marine levert namelijk mijnenjagers die als transport- en werkplatform dienen voor de inspectieteams.

Patrouilles

Een deel van de kustwachttaken wordt door Defensie verricht. Op Marine Vliegkamp De Kooy staat bijvoorbeeld permanent een Lynx-reddingshelikopter van het Defensie Helikopter Commando gereed om door de kustwacht te worden ingezet voor SAR-operaties en medische evacuaties op de Noord- en Waddenzee. Ook staan er 2 Dornier patrouillevliegtuigen op Schiphol die onder meer ingezet worden voor patrouilles langs de Nederlandse kust.

Met de ondertekening op het Kustwachtsteunpunt te Schiphol-Oost zijn de bestaande afspraken over de inzet van Defensiemiddelen voor de uitvoering van kustwachttaken officieel in 1 document vastgelegd. Namens Defensie ondertekende generaal-majoor Sander Schnitger en namens de kustwacht de Directeur Kustwacht, kapitein-ter-zee Jankees Trimpe Burger.