PPS kennisuitwisseling op internationaal niveau

Verslag van het op, initiatief van de Verenigde Naties georganiseerde, congres ‘PPS in crisistijd’. Enkele programmapunten: een internationaal PPS centrum, samenstellen van een toolkit en duurzaam inkopen.

Sinds 1995 is United Nations Economic Commission for Europe (UNECE) actief om kennis en ervaring op het gebied van Publiek Private Samenwerking (PPS) uit te wisselen. Hiertoe is het “Committee on Economic Cooperation and Integration (CECI)” in het leven geroepen. De focus van het CECI ligt op het ontwikkelen en uitwisselen van tools, trainingen en kennismodules, om daarmee de aanbestedende diensten aangesloten bij het UNECE bij te staan in het ontwikkelen van PPS-initiatieven. De PPS-kennispool van Rijkswaterstaat maakt – als enige Nederlandse afvaardiging – deel uit van het CECI.

Op 3 en 4 december is er op het Europese VN hoofdkwartier in Geneve een expertmeeting gehouden vanuit het UNECE. Hier zijn actuele thema’s zoals de wereldwijde financiële crisis en duurzaamheid besproken. Ook innovatieve PPS projecten kwamen aan bod. Daarnaast ontwikkelt deze expertgroep, vanuit een op te richten internationaal PPS Centrum, een 17-tal concrete hulpmiddelen waarmee de lidstaten gedegen hun PPS programma kunnen opstarten en verwezenlijken. De PPS Kennispool van Rijkswaterstaat levert hiervoor het DBFM-simulatiespel aan. Daarmee kan heel concreet een publiek private samenwerking worden ervaren.

DBFM-simulatiespel

Het beleven van de DBFM-simulatie beslaat 1 dag en kan in een groep van 12 tot 18 personen worden gespeeld. Het wordt begeleidt door professionals. De locatie kan in overleg worden bepaald door heel Nederland. Er zijn kosten aan verbonden.