Vooraankondiging Defensiemuseum Soesterberg

De Rijksgebouwendienst wil in opdracht van het ministerie van Defensie het nieuwe defensiemuseum Soesterberg door middel van PPS aanbesteden en uitvoeren.

De Rijksgebouwendienst heeft het voornemen om in opdracht van het ministerie van Defensie het nieuw te realiseren defensiemuseum Soesterberg door middel van publiek private samenwerking aan te besteden en uit te laten voeren. De vooraankondiging hiervoor is gepubliceerd op www.aanbestedingskalender.nl.

Opdrachtgever van het nieuwbouwproject is het ministerie van Defensie. De Rijksgebouwendienst treedt voor het ministerie op als aanbestedende dienst en is verantwoordelijk voor het totale aanbestedingsproces. De aanbesteding zal in het tweede kwartaal van 2010 aanvangen. In 2014 zal het museum zijn poorten openen.

De DBFMO-overeenkomst (Design, Build, Finance, Maintain and Operate) omvat onder meer de realisatie, de museale inrichting en gedeeltelijke exploitatie van het museum. De overeenkomst heeft een looptijd van 25 jaar.

Het nieuwe museum wordt gerealiseerd op een kavel van ca. 45 hectare, op het gedeelte van de voormalige vliegbasis dat in handen van Defensie blijft. Tevens zal een groot buitenterrein voor exposities en evenementen worden ingericht. De locatie grenst aan de voormalige start- en landingsbaan.

In het museum zullen het Legermuseum uit Delft en het Militaire Luchtvaartmuseum uit Soesterberg worden samengebracht, waaraan een defensiebreed thematisch deel wordt toegevoegd.

Gezien de bijzondere ligging van het gebied in de ecologische hoofdstructuur van het hart van de Heuvelrug zal nadrukkelijk aandacht worden besteed aan behoud en ontwikkeling van natuurwaarden. Tevens zullen duurzaamheid en innovatie aspecten zijn die een rol spelen in het project.

Op 10 februari 2010 om 14.00 uur is een informatiebijeenkomst gepland bij het ministerie van VROM te Den Haag om een toelichting te geven op het project PPS defensiemuseum Soesterberg.