Duurzaam-Voedsel-Tour minister Gerda Verburg

Op donderdag 4 februari maakt minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een tour langs goede voorbeelden van Duurzaam Voedsel.

De tour duurt van 13:00u tot 17:30 uur en gaat van Amsterdam naar Den Haag. De dag wordt afgesloten met een duurzame netwerkborrel, waar verschillende vertegenwoordigers uit de voedselketen verzameld zijn.

Sinds het uitbrengen van de nota Duurzaam Voedsel in juni 2009, is er veel gebeurd: supermarkten beloven duurzamer varkensvlees in de schappen te leggen, het opgerichte Platform Verduurzaming Voedsel komt met een plan voor een systeem dat het consumenten gemakkelijker moet maken om duurzaam voedsel in de winkel te vinden, er is een half miljoen euro uitgetrokken voor onderzoek naar vleesvervangers en er staat een voorlichtingscampagne over voedselverspilling op stapel.

Op het programma staat het volgende:

Cafetaria 'Natuurlijk Smullen' in Amsterdam
Bezoek aan de eerste biologische cafetaria in Nederland die uitsluitend biologische producten verkoopt, inclusief een aantal vegetarische snacks. Hier vertelt minister Verburg over haar plannen ten aanzien van vleesvervangers en presenteert verschillende voorbeeldprojecten van het zogeheten 'tussensegment' (tussen gangbaar en biologisch in). In de cafetaria vindt een smaaktest plaats met onder meer de gehaktbal van vleesbedrijf VION, die voor 20% uit plantaardige vezels bestaat, maar voor 100% naar vlees smaakt. De vezels zijn gefabriceerd door Meatless bv, die in het verleden voor onderzoek geld van LNV heeft gekregen.

Jumbo Supermarkt Leidschendam
Jumbo is uitgeroepen tot 'Meest klantvriendelijke bedrijf van Nederland.' Maar voor LNV is het een speciaal bedrijf omdat het bij de tellingen van het aantal duurzame producten als beste uit de bus komt. Minister Verburg gaat met de stopwatch in de hand de winkel door om in een beperkte tijd zoveel mogelijk duurzame producten te 'scoren'. Verder wil zij stilstaan bij de moeilijkheden en mogelijkheden van één duurzaamheidslogo.

Zomaar een gezin
Consumenten gooien jaarlijks voor euro 1,6 miljard aan voedsel weg. Een deel is onvermijdelijk, zoals aardappelschillen en kippenbotjes. Maar het grootste deel is goed voedsel wat in de kliko verdwijnt: één op de 5 boodschappentassen. Een gezin met 2 kinderen van 4 en 8 jaar ontvangt minister Verburg. Zij gaan onder leiding van topkok Pierre Wind de kliekjes van de afgelopen week opwerken tot een simpele, maar smakelijke maaltijd.

Ministerie van LNV
Ter afsluiting van de dag is op het ministerie de afsluitende borrel. Een heel speciale netwerkborrel verzorgd door Katja Gruijters, die daar de proeverij 'Mooi van nature' presenteert in de vorm van een expositie. Gruijters ziet de natuur als grote inspiratiebron om oplossingen te vinden voor maatschappelijke vraagstukken. Bijvoorbeeld de voedselverspilling in restaurants, supermarkten, huishoudens en de industrie. Mooi van nature is een interactief concept dat zich doorontwikkelt. Samen met bedrijven, telers en andere partners gaat Katja Gruijters op zoek naar een Waste Less maatschappij; een nieuw begin! Minister Verburg sluit de dag af met een terugblik en ze vertelt welke ambities zij op korte termijn heeft met duurzaam voedsel. Daarbij gaat ze euro 1 miljoen ter beschikking stellen aan een nieuw onderzoeksproject.

Naast persberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.