Expo 2010 Shanghai start met Nederlandse cultuur

Sinds 6 maart 2010 is het Dutch Culture Centre in Shanghai geopend. Dit 'pavilion for arts and culture' is officieel onderdeel van de Wereld Expo 2010 en toont Nederlandse en Chinese cultuur.

In het Dutch Culture Centre worden zeven grote tentoonstellingen georganiseerd op het gebied van beeldende kunst, fotografie, mode, vormgeving, architectuur en stedelijke planologie. Deze zullen worden aangevuld met wekelijkse masterclasses, lezingen, debatten en workshops. In de weekeinden staan voorstellingen en optredens geprogrammeerd op het gebied van theater, dans, muziek, film en
literatuur.

Chinese cultuurmakers

Voor het programma wordt veelal samengewerkt met Chinese cultuurmakers. Zo werkt het Van Abbe Museum bijvoorbeeld samen met Arthub Asia (Shanghai), en Paradox met Three Shadows Photography Art Centre (Peking). Een ander voorbeeld is de improvisatievoorstelling die Yingdi Sun, Chinese prijswinnaar van het Liszt concours, en Wun Sze Chan, Chinese danseres van het
Nederlands Dans Theater zullen maken.

Partners

Het culturele programma werd samengesteld door Martijn Sanders, intendant van the Netherlands China Arts Foundation, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De NCAF wordt ondersteund door de ministeries van OCW en Buitenlandse Zaken. Partners van het Dutch Culture Centre zijn onder meer de Nederlandse posten in China, het Nederlandse projectbureau voor de Expo 2010 in Shanghai, de steden Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven, het Fonds Podiumkunsten, DutchDFA, Muziek Centrum Nederland, Theater Instituut Nederland, Expo 2010 Shanghai / China, gemeente Shanghai en het stadsdeel Jing'An.

Duurzame samenwerking

Het DCC is formeel onderdeel van de Expo. Met het Nederlandse paviljoen Happy Street en het DCC wil Nederland de aanwezigheid in Shanghai zo effectief en zichtbaar mogelijk te laten verlopen en inzetten op een duurzame samenwerking tussen de Nederlandse en Chinese culturele sector.