Kamervragen over omgang met DSB-gedupeerden na faillissement

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Datum 14 januari 2010
Betreft Kamervragen van lid Irrgang over omgang met DSB-gedupeerden na het faillissement van DSB

Geachte voorzitter,
Hierbij vindt u de antwoorden op kamervragen gesteld door het Irrgang over omgang met DSB-gedupeerden na het faillissement van DSB.

Hoogachtend,
de minister van Financiën,
Wouter Bos

2009Z22690

Vragen van het lid Irrgang (SP) aan de minister van Financiën over omgang met DSB-gedupeerden na het faillissement van DSB. (Ingezonden 26 november 2009)

1
Wat vindt u ervan dat de curatoren zeggen zich niet gebonden te voelen aan de Wabekeregeling, waarin afspraken zijn gemaakt tussen DSB en de gedupeerden?

Uitgangspunt van de Faillissementswet is dat gesloten overeenkomsten in beginsel door de curator moeten worden gerespecteerd. De curatoren stellen echter dat de Wabeke-aanbeveling niet zozeer een overeenkomst tussen DSB en gedupeerden, maar veeleer een raamwerk op basis waarvan individuele klachten kunnen worden afgehandeld (en dus individuele (schikking)overeenkomsten kunnen worden gesloten).

Uit het faillissementverslag volgt: ‘Voor de behandeling van de zaken van de terechte klagers geeft de Ombudsman een aantal aanwijzingen voor de wijze waarop telkens per individueel geval, afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden, een regeling kan worden getroffen. Een collectieve regeling is derhalve niet aanbevolen. De aanwijzingen zijn nogal algemeen van aard. Veel specifieke vragen en begrippen zijn nog niet ingevuld.’

Niettemin hebben de curatoren aangegeven dat zij de Wabeke-aanbeveling waar mogelijk als leidraad zullen hanteren bij de behandeling van individuele dossiers. Ik vertrouw er op dat de curatoren hun werk op een zorgvuldige manier oppakken waarbij een correcte afweging wordt gemaakt van de belangen van de verschillende betrokkenen.

2
Welke rechtsgeldigheid heeft de Wabekeregeling? Zijn de curatoren gebonden aan deze afspraak?

Zie antwoord vraag 1.

3
Bent u het ermee eens dat de gedupeerde klanten in feite weer terug zijn bij de situatie van voor de Wabekeregeling nu de curatoren slechts gaan kijken naar oplossingen voor individuele gevallen?

In zijn algemeenheid is duidelijk geworden dat de curatoren gaan kijken waar de zorgplicht is geschonden. Zoals aangegeven wordt hier waar mogelijk de Wabeke-aanbeveling als leidraad gehanteerd bij de behandeling van individuele dossiers. Dit geeft mogelijk een zekere vorm van houvast voor gedupeerden al besef ik dat er ook nu nog veel onzekerheid is voor de gedupeerden. Ik zal de werkzaamheden van de curatoren vanzelfsprekend nauwlettend blijven volgen.

4
Hoe is er door de curatoren gereageerd op uw oproep om het geld op een fatsoenlijke manier te innen?

Er is contact geweest met de curatoren waarin de wens tot zorgvuldigheid is uitgesproken aangaande het innen van geld. De curatoren hebben medegedeeld dat er zowel extern als intern onderzoek is geweest naar de inning van geld door incassobureau Inspectrum. Op basis van deze onderzoeken is vastgesteld dat incassobureau Inspectrum volgens de richtlijnen functioneert. Ik heb geen reden om deze informatie in twijfel te trekken.

5
Hebben de curatoren binnen de wet de mogelijkheid te voldoen aan de Wabekeregeling als zij dat zouden willen?

Nee, zoals de curatoren stellen in het faillissementsverslag is voldoen aan de Wabeke-aanbeveling niet meer mogelijk aangezien na het intreden van het faillissement bepaalde elementen van de regeling niet meer kunnen worden verwezenlijkt. Dit neemt niet weg de curatoren waar mogelijk de Wabeke-aanbeveling als leidraad zullen hanteren bij de behandeling van individuele dossiers.

6
Met wie moeten de partijen die de belangen vertegenwoordigen van de gedupeerde hypotheeknemers nu verder spreken, nu de curatoren na één bijeenkomst niet meer verder met deze partijen willen spreken?

Dat is niet wat de curatoren gezegd hebben. De curatoren stellen dat van geval tot geval moet worden beoordeeld of er sprake is van zorgplichtschending. Zij zien daarom geen mogelijkheid tot het treffen van een collectieve regeling. Het staat de gedupeerden vrij om te kiezen of, en mocht dit het geval zijn, door wie zij worden vertegenwoordigd. De curatoren hebben wel aangegeven dat zij niet over individuele zaken met belangenorganisaties in overleg treden, tenzij de desbetreffende organisatie een volmacht overlegt van de persoon die zij zegt te vertegenwoordigen.

7
Is het waar dat het verplicht tekenen van akten van cessie gewoon doorgaat?

Uit het eerste faillissementsverslag van de curatoren blijkt dat de curatoren de incassowerkzaamheden voortzetten conform het door Inspectrum voor faillissement
gevoerde beleid, dus inclusief looncessies en executoriale verkopen. Hier valt ook te lezen dat de Rechter-Commissaris het incassobeleid van Inspectrum heeft goedgekeurd. Het tekenen van een akte van cessie is echter geen verplichting.

8
Zo ja, vindt u dat een acceptabele gang van zaken?

Een schuldenaar zelf kan derden slechts rechten op zijn loon toekennen door cessie van een deel van het nettosalaris voor zover beslag op het loon geldig zou zijn, dat is tot aan de beslagvrije voet (artikel 7:633 van het Burgerlijk Wetboek). De beslagvrije voet geldt als een bestaansminimum en kan door een akte van cessie niet worden aangetast. Zoals gezegd is een cliënt niet verplicht tot tekening als een akte van cessie door de schuldeiser wordt voorgelegd. Het betreft een vrijwillige rechtshandeling.

9
Zijn er al mensen hun huis uitgezet of zijn er plannen dat op korte termijn te doen?

Deze informatie is mij niet bekend. In algemene zin hebben de curatoren aangegeven dat de praktijk met betrekking tot de verkoop van huizen is dat in de regel na meer dan zes maanden betalingsachterstand in overleg met de klant tot onderhandse verkoop wordt overgegaan. Na omstreeks één jaar in de verkoop te hebben gestaan kunnen de panden executoriaal worden verkocht. De curatoren hebben mensen die een klacht hebben ingediend en die stellen betalingsproblemen te hebben een brief gestuurd met een uitnodiging om gegevens te overleggen. Als blijkt dat ze niet aan de betalingsverplichtingen kunnen voldoen, komen de curatoren met een passend voorstel voor een aangepast maandbedrag. In totaal zijn ongeveer 600 brieven verstuurd. Tot op heden is in ongeveer 150 gevallen een voorstel gedaan om het maandbedrag naar beneden toe bij te stellen.

10
Hoeveel hypotheeknemers bij DSB zijn er die een betalingsachterstand hebben van tenminste zes maanden?

Zie antwoord vraag 9.

11
Vindt u het wenselijk dat de curatoren in zee zijn gegaan met het incassobureau Inspectrum?

De curatoren hebben de werkzaamheden van Inspectrum laten monitoren. De Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen heeft een assessment laten uitvoeren door het onafhankelijk Keurmerkinstituut. Daarnaast hebben de curatoren een eigen onderzoek uitgevoerd. Beide onderzoeken wezen uit dat Inspectrum volgens de richtlijnen functioneert. Mede gezien de resultaten van deze onderzoeken hebben de curatoren de incassowerkzaamheden conform het door Inspectrum voor faillissement gevoerde beleid voortgezet. Ik heb geen reden om deze beslissing in twijfel te trekken.