Minder bureaucratie voor professionals en medeoverheden

De administratieve lasten van professionals en ook de interbestuurlijke lasten tussen overheden zijn in het afgelopen jaar afgenomen en zullen in 2010 verder afnemen. Dit is in beeld gebracht in twee publicaties die staatssecretaris Bijleveld, verantwoordelijk voor administratieve lastenvermindering naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Staatssecretaris Bijleveld heeft bij professionals ingezet op vermindering van de administratieve lasten in vier sectoren: veiligheid, onderwijs, zorg en de sociale zekerheid.

Een greep uit de verbeteringen voor professionals:

Bij lichte vergrijpen door minderjarigen hebben agenten en officieren van justitie veel minder papierwerk.
Basisschooldirecteuren hoeven bij het uitschrijven van een leerling niet meer de nieuwe school van de leerling te vermelden, dat scheelt ze veel uitzoekwerk.
Door de landelijke procedure van het ministerie van OCW is het melden van schoolverzuim een stuk eenvoudiger voor basisschoolleraren.
Door de vereenvoudiging van de indicatiestelling heeft de gezinsvoogd minder bureauwerk.
Vaste momenten voor verandering van wetgeving (nog maar hooguit vier keer per jaar) zorgen ervoor dat alle professionals niet voortdurend worden geconfronteerd met nieuwe regelgeving.
Een greep uit de maatregelingen ter vermindering van interbestuurlijke lasten:

De verantwoording van gemeenten en provincies richting het Rijk is een stuk eenvoudiger geworden.

  • De jaarlijkse VROM-monitor is niet meer verplicht. Voortaan worden milieujaarverslagen en –rapportages gebruikt om gegevens die eerst in de monitor werden gevraagd, te achterhalen. Gemeenten hadden het gevoel dubbel werk te doen, wat ze veel tijd en moeite kostte. Dat hoeft nu niet meer.
  • Provincies kunnen zich straks eenvoudiger verantwoorden over de besteding van het Investeringsbudget Landelijk Gebied.
  • Ook voor gemeenten en provincies gelden de vaste momenten voor de invoering van nieuwe wetgeving, waardoor ze hierdoor niet meer ‘overvallen’ worden.

Een volledig overzicht van wat er is en wordt gedaan om de administratieve lasten voor professionals en de interbestuurlijke lasten terug te dringen, is te vinden in de publicaties ‘Nederland Regelland. Deel 2. Naar merkbare administratieve lastenvermindering voor professionals’ en ‘Nederland Regelland. Merkbaar minder administratieve lasten voor medeoverheden’.