Vrouwen vooruit in Uruzgan

Vrouwen in Uruzgan knokken elke dag voor hun bestaan en hun rol. De overheid van Afghanistan en de internationale gemeenschap helpen daarbij een handje.

“Vechten voor vrouwen vooruit, is een voortdurend doel”, zegt civiel vertegenwoordiger Jennes De Mol. De gouverneur van Uruzgan, Assadullah Hamdam, belegde een speciale ‘shura’ voor vrouwen en mannen. “Vrouwen vormen de toekomst, dat is een zaak die iedereen aangaat,” was de conclusie van deze bijeenkomst.

Uruzgan laat deze week Internationale Vrouwendag niet stil voorbijgaan. In talrijke bijeenkomsten met lokale leiders, in het ziekenhuis, bij scholen en in het provinciale bestuur bespreken de inwoners van Uruzgan het belang van vrouwen voor Afghanistan.

Zij vieren datgene wat al is bereikt, en staan stil bij de uitdagingen die er nog zijn voor vrouwen in Uruzgan. Enkele tientallen vrouwen kwamen op de bijeenkomsten af. De Mol: “Deze vrouwen zijn een voorbeeld: ze tonen de moed en de veerkracht die nodig is voor een vreedzaam Uruzgan.”

Er zijn concrete vorderingen voor vrouwen in Uruzgan. Meer meisjes krijgen de kans naar school te gaan, de gezondheidszorg is uitgebreid, onder meer door een aparte vrouwenafdeling in het gezondheidscentrum van Chora. En verscheidene projecten maken het mogelijk dat vrouwen thuis werk kunnen verrichten, van kleine veeteelt tot de mooiste handwerkproducten.

Maar er blijven genoeg zorgen over meisjes en vrouwen in Afghanistan. De kansen op onderwijs zijn kleiner dan voor jongens; de behandeling van vrouwen en hun mogelijkheden tot ontplooiing laten te wensen over. Kees van den Heuvel, commandant Task Force Uruzgan VIII zegt daarover:“Het verbeteren van de positie van vrouwen vraagt strijdlust van vrouwen én mannen in Uruzgan”.