Kamerbrief inzake beantwoording vragen van Wilders en De Roon over aanwezigheid verkiezingspamfletten in wachtkamer Pakistaanse ambassade.

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Wilders en De Roon over aanwezigheid van verkiezingspamfletten van Pakistaanse kandidaten voor de Haagse gemeenteraad in de wachtkamer van de Pakistaanse ambassade. Deze vragen werden ingezonden op 23 februari 2010 met kenmerk 2010Z03663.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Beantwoording vragen Wilders en De Roon over aanwezigheid verkiezingspamfletten van Pakistaanse kandidaten voor de Haagse gemeenteraad in wachtkamer Pakistaanse ambassade.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van de berichten “Stemadvies Pakistan: Nederlandse Moslim Partij” 1) en “Pakistan zegt: stemp Nederlandse Moslimpartij!”? 2)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Is het waar dat in de bezoekerswachtruimte van de ambassade van de Islamitische Republiek Pakistan in Den Haag verkiezingspamfletten liggen van de Pakistaanse kandidaten voor de Haagse gemeenteraad van de Nederlandse Moslim partij en de Islam Democraten? Zo ja, wat is uw oordeel hierover?

Antwoord

De Pakistaanse ambassadeur heeft bevestigd dat tegen de instructies in, verkiezingspamfletten van kandidaten van Pakistaanse origine zijn aangetroffen in de bezoekerswachtruimte van de ambassade. Ik ben van mening dat verkiezingspamfletten voor Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen niet in de wachtruimtes van ambassades die in Nederland zijn gevestigd thuishoren.

Vraag 3

Deelt u overigens de mening dat de woordcombinatie Islam – Democraten als een tang op een varken slaat?

Antwoord

Nee.

Vraag 4

Deelt u de mening dat reclame vanuit die ambassade voor deze twee islamitische partijen, die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag, als een (verkapt) stemadvies kan worden gezien en dat dit een ongepaste inmenging in de binnenlandse Nederlandse politiek is door de Islamitische Republiek Pakistan?

Vraag 5

Bent u als bescheiden tegenmaatregel bereid PVV-folders neer te leggen in de wachtkamer van de Nederlandse ambassade te Islamabad of geeft u er de voorkeur aan de ambassadeur van de Islamitische Republiek Pakistan te Den Haag te ontbieden om uw ongenoegen te uiten over de inmenging van dat land in de Nederlandse binnenlandse politiek?

Antwoord op vragen 4 en 5

Diplomatieke vertegenwoordigingen dienen zich te onthouden van de verspreiding van verkiezingspamfletten. Dit geldt voor ambassades in Nederland en voor Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland.

De ambassadeur van Pakistan in Nederland is naar aanleiding van de berichten op Geenstijl.nl en Elsevier.nl om opheldering gevraagd. De ambassadeur meldde dat strikte instructies gelden voor hetgeen in de wachtruimte mag worden verspreid en dat elke politieke uiting is verboden. Dit wordt aan de bezoekers meegedeeld op het mededelingenbord in de wachtruimte. Het komt echter voor dat bezoekers dergelijk materiaal toch achterlaten. Deze worden na afloop van de consulaire werkuren verwijderd aldus de ambassadeur. De ambassadeur heeft toegezegd er nog strenger op toe te zien dat ongeoorloofd materiaal uit de wachtruimte van de Pakistaanse ambassade wordt geweerd.