Cocaïnelijn tussen Antillen en Nederland opgerold

Rechercheurs van de FIOD, Douane en Koninklijke Marechaussee hebben samen met de politie op Bonaire een einde gemaakt aan een cocaïnelijn tussen de Nederlandse Antillen en Nederland. De afgelopen vier maanden zijn in Nederland, Bonaire en Curaçao in totaal 20 verdachten aangehouden, van wie er elf als cateringmedewerker op de luchthaven Schiphol werkten. Meer dan vijftig kilo cocaïne is in beslag genomen.

Het CargoHarc-team, een samenwerkingsverband tussen de FIOD, Douane en Koninklijke Marechaussee, startte vorig jaar, onder leiding van het Openbaar Ministerie in Haarlem, locatie Schiphol, een onderzoek naar de criminele groepering. Bij het rechercheteam was informatie binnengekomen over cateringmedewerkers op Schiphol die betrokken zouden zijn bij drugszendingen.

Vermoed werd dat de organisatie van de drugszendingen op de Antillen plaatsvond. Het rechercheteam zocht daarom contact met de politie op Bonaire die in maart acht verdachten aanhield.

In Nederland zijn de afgelopen vier maanden twaalf verdachten aangehouden. Het betreft elf mannen en een vrouw in de leeftijd van 25 tot 49 jaar. Ze zijn afkomstig uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Almere en Capelle aan de IJssel. Op elf adressen zijn huiszoekingen verricht. Daarbij zijn onder andere grote hoeveelheden contant geld, computers en auto’s in beslag genomen.

De aangehouden cateringmedewerkers zouden onder andere hebben gezorgd voor het plaatsen en van boord halen van pakketten drugs die zaten verstopt in catering- en afvaltrolleys. Op deze wijze zouden zij meer dan vijftig kilo Nederland hebben binnengesmokkeld.

De laatste aanhoudingen vonden gisteren plaats op de luchthaven Schiphol en in Den Haag. Alle verdachten zitten thans in voorlopige hechtenis. Het rechercheteam sluit meerdere aanhoudingen niet uit.