Persconferentie na ministerraad van 29 april 2010

Een ministerraad in een nog wat kleinere bezetting dan de afgelopen weken al het geval was, als ik het zo mag zeggen. De minister-president zoals u weet, een bezoek aan Zuid-Korea en China en de ministers van Buitenlandse Zaken, Verhagen, en ook minister Hirsch Ballin waren beiden afwezig in verband met verblijf in de Verenigde Staten.

We zijn wat later begonnen dan we gewend zijn met de ministerraad. Dat hield verband met de traditionele lintjesregen. Altijd weer een feest om te mogen doen. Ik heb zelf een aantal onderscheidingen mogen uitreiken op mijn eigen terrein, maar dan in de capaciteit van minister voor Jeugd en Gezin. Een aantal pleegouders en mensen die zich hebben ingezet voor de kinderrechten. Ook vanaf deze plaats een felicitatie aan iedereen die een onderscheiding heeft ontvangen en het zijn er heel wat weer dit jaar.

De agenda was ook redelijk te overzien qua lengte. U heeft een aantal persberichten gekregen met een aantal belangrijke punten daarin. Ik pik er een paar dingen uit. De voordracht van de heer Johan Remkes voor de post van commissaris der Koningin in Noord-Holland. Ook vanaf deze plaats een felicitatie. Een markant en plichtsgetrouw politicus. Inmiddels alweer bijna 17 jaar in de Haagse politiek en verruilt hij nu voor de provincie.

Een ander besluit waar wij vanmorgen over gesproken hebben, een wetsvoorstel dat beoogt om de beloningen in de publieke en semipublieke sector verder te normeren. Ook de beloningsafspraken die gemaakt worden beter te kunnen handhaven. In het uiterste geval zelfs betalingen kunnen terugvorderen. Dat wetsvoorstel gaat inmiddels naar de Raad van State.

Een ander punt waar we vanmorgen kort over gesproken hebben is een aantal scenario's rondom kernenergie. Dat is al een oude toezegging. Die dateert uit het Energierapport 2008, is aan de Kamer toegezegd dat we als kabinet een aantal scenario's in beeld zouden brengen met voor- en nadelen van de verschillende scenario's. Die toezegging komen we uiteraard na. Het spreekt vanzelf dat gelet op de demissionaire staat van het kabinet dat daar geen beleidskeuzes in worden gemaakt, maar dat het beleidsneutraal aan de Kamer wordt toegezonden en dan is het aan het nieuwe kabinet met de nieuwe Kamer te zijner tijd om daar desgewenst keuzes in te maken voor de langere termijn. In ieder geval kan een nieuw kabinet dan zijn voordeel doen met wat er nu aan scenario's met voor- en nadelen op papier is komen te staan.

Een ander belangrijk onderwerp waar we wat uitvoeriger bij stil hebben gestaan - dat zult u begrijpen - dat is de situatie op de financiële markten, in het bijzonder vanwege de ontwikkelingen in Griekenland. De minister van Financiën die daar uiteraard heel nauw bij betrokken is en in voortdurend contact staat met alle betrokkenen om ons ook te kunnen bijpraten. Het is van het grootste belang dat we de financiële stabiliteit in het eurogebied bewaken en dat dat niet in gevaar komt. Dat er ook een oplossing komt voor de situatie richting Griekenland is natuurlijk ook van cruciaal belang voor de Nederlandse economie en voor de Nederlandse financiële sector. Dezer dagen momenteel onderhandelen een aantal partijen in Athene over wat er in Griekenland te doen staat, een meerjarenprogramma moet daaruit resulteren, en die partijen zijn het IMF uiteraard, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank die in Athene met de Griekse regering over een meerjarenprogramma in onderhandeling op dit moment zijn. Als daar uitkomsten zijn, dan zullen de uitkomsten van die onderhandelingen uiteraard worden voorgelegd op een top van regeringsleiders van de betreffende eurolanden, uit het eurogebied. We verwachten dat dat de komende dagen een aantal gevolgen zal krijgen. Er liggen ook toezeggingen in de richting van de Kamer om de Kamer daarover te informeren. We moeten eventjes kijken hoe precies de volgorde van de dingen zal zijn, maar op het geëigende moment zal de Kamer ook geïnformeerd worden, maar uiteraard pas als er een meerjarenprogramma ligt, is het moment gekomen om dat ook voor te leggen en te bespreken met de Tweede Kamer.   

Ik denk dat het goed is om vandaag aan de vooravond van Koninginnedag 2010 kort stil te staan bij de verschrikkelijke gebeurtenis vorig jaar op Koninginnedag 2009. Zoals bekend, je zou het zo kunnen zeggen, de zwarte auto die toen door de mensenmassa reed ook een zwarte bladzijde in onze geschiedenis is geworden, in Apeldoorn is dat. Zeven onschuldige mensen hierbij om het leven zijn gekomen en zo eindigde vorig jaar een prachtige dag, wat een prachtige dag had kunnen en moeten zijn in een vreselijk drama. Het is goed om ook hier op deze plek te zeggen dat vandaag in Apeldoorn door Hare Majesteit de Koningin samen met de burgemeester van Apeldoorn, de heer De Graaf, een herinneringsmonument wordt onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van het drama. Dat is overigens een prachtig kunstwerk van Menno Jonker met ballonnen gemaakt van opaline glas. En die ballonnen zijn in zekere zin ook prachtig gekozen. Een ballon symboliseert niet alleen de eerste associatie van heel veel mensen met feestelijkheid, maar ballonen symboliseren ook kwetsbaarheid en rouw.

Morgen Koninginnedag 2010. De Koninklijke familie zet de traditie voort om jaarlijks in een provincie Koninginnedag mee te vieren met de bevolking en ditmaal brengen zij, zoals u weet, een bezoek aan de Zeeuwse plaatsen Wemeldinge en Middelburg. We hopen natuurlijk op een zeer feestelijke dag. Een vrolijke dag zoals we dat gewend zijn met kermissen, vrijmarkten en wat dies meer zij. Heel veel gezelligheid. Eigenlijk een feestelijke dag van en voor alle Nederlanders en we hopen natuurlijk met een oranje zon daarbij. Morgen is natuurlijk ook een feestelijke dag omdat prof. mr. Van Vollenhoven jarig zal zijn en vanaf deze plaats feliciteren we ook hem alvast van harte.

Tenslotte komende week geen ministerraad in verband met de meivakantie. Dat betekent ook dat de eerstvolgende ministerraad niet de vrijdag daarna in verband met Hemelvaartsdag op woensdag 12 mei zal worden gehouden. Dus daar hebben we anderhalve week, bijna twee weken nog voor.