€300.000 voor noodhulp Chili

Het Internationale Rode Kruis krijgt €300.000 van Nederland voor noodhulp in Chili. “Het is zaak om na de vreselijke aardbeving heel snel de slachtoffers te hulp te komen en vandaar nu meteen deze bijdrage aan die noodzakelijke hulp”, aldus minister Verhagen.

De bijdrage stelt het Chileense Rode Kruis in staat noodhulp te verrichten. Belangrijk daarbij is onder meer maatregelen op het gebied van water en sanitatie, noodgezondheidzorg, noodonderdak en telecommunicatie. Het Chileense Rode Kruis neemt actief deel aan het Chileense Nationale Crisiscomité.

Chili heeft aangegeven op specifieke terreinen internationale bijstand te verwelkomen. Nederland heeft daarnaast deskundigen aangeboden voor de voorziene EU-missies van het EU Monitoring en Information Centre. Dit betreft een crisismanager voor een assessment en coördinatiemissie alsmede twee bouwkundig ingenieurs, verbonden aan het Nederlandse Urban Search and Rescue (USAR) team, voor het beoordelen van de staat van door de aardbeving beschadigde gebouwen.

Het is overigens nog niet geheel zeker of de missies ook daadwerkelijk uitgezonden zullen worden.