BZK zoekt (ICT-)bedrijven voor ICT-Haalbaarheidstoets

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gaat een ICT -Haalbaarheidstoets uitvoeren voor het Software Onderhoud en Functioneel Applicatiebeheer (SOFA) van het Rijksportaal. Hiervoor wil BZK de dialoog aangaan met bedrijven die actief zijn op het gebied van software onderhoud en beheerdiensten, voornamelijk in portaal omgevingen die bestaan uit gedeeltelijk standaard softwarecomponenten en gedeeltelijk maatwerk. De ICT-Haalbaarheidstoets is een product van ICT~Office en heeft als doel de kwaliteit van ICT-projecten bij overheidsorganisaties te verbeteren. De toets laat zien of het gewenste ICT-project tot een succes kan leiden en hoe de kans op succes vergroot kan worden.

Het Rijksportaal is een belangrijke dienst die de Digitale Werkomgeving Rijksdienst (DWR) biedt. Het samenspel van de opbouwende componenten van het Rijksportaal maakt dit een unieke omgeving met specifieke kenmerken, die aan continue veranderingen onderhevig zijn.
Het Rijksportaal maakt naast hard- en systeemsoftware gebruik van een aantal softwareapplicaties, die gedeeltelijk bestaan uit “standaardapplicaties”, gedeeltelijk maatwerkapplicaties zijn en die soms wel en soms niet bij een marktpartij in onderhoud (en beheer) zijn gegeven. Daarnaast zijn er initiatieven gestart om open source applicaties toe te gaan passen en in ieder geval gebruik te gaan maken van open standaarden. Het technisch applicatiebeheer is geborgd bij hosting partners van DWR en het functioneel applicatiebeheer is niet geborgd. Het functioneel applicatiebeheer geschiedt op incidentele en “case-by-case” basis. Eind 2010 eindigt het programma DWR en dient het SOFA belegd te zijn bij een dienstverlener, zodat de continuïteit geborgd is.

Via een aanbesteding wil DWR een overeenkomst sluiten met één dienstverlener die het SOFA aan (open- en closed source softwareonderdelen van) het Rijksportaal zoals thans in exploitatie bij DWR zal uitvoeren. De overeenkomst zal een looptijd hebben van vier jaar, met de mogelijkheid voor optionele verlenging met twee maal één jaar. De aanbesteding staat gepland voor deze zomer (eind juli).

Vragen
Met behulp van de ICT-Haalbaarheidstoets wil het ministerie van BZK een antwoord krijgen op de volgende vragen:

  1. DWR streeft ernaar om voor de aanbesteding een “levelled playing field” te creëren op het gebied van informatie over de te onderhouden applicaties. Welke maatregelen moet DWR nemen om te zorgen dat alle partijen voldoende informatie hebben om een goed aanbod te kunnen doen?
  2. Welke functionele en technische eisen moeten niet gesteld worden en waarom niet? Onnodig prijsopdrijvend, beheer verhogend, etc.
  3. Welke aspecten maken deze aanbesteding voor dienstverleners interessant en welke aspecten maken deze juist niet interessant?
  4. DWR streeft naar een bestendige relatie met de leverancier, waarbij DWR en leverancier gezamenlijk streven naar een optimale benutting van de functionaliteiten van het Rijksportaal in een onzekere wereld. Welk prijsmodel past het best bij de aard van de relatie, waarbij verantwoordelijkheden en risico’s verdeeld worden over beide partijen?
  5. Welke risico’s onderkent de markt bij het uitbesteden van het SOFA; wat zijn adequate beheermaatregelen?

Haalbaarheidstoets
Het ministerie houdt de toets op 22 juni 2010, van 13.00 tot 17.00 in Den Haag. Bedrijven actief op het gebied van software onderhoud en applicatie beheer kunnen in aanmerking komen om deel te nemen aan de toets. In de workshop is ruimte voor ongeveer 15 bedrijven.

Geïnteresseerde bedrijven moeten gemotiveerd aangeven waarom zij wensen deel te nemen aan de workshop. Zij kunnen contact opnemen met Mark Hartman, manager New Business van ICT~Office en zich tijdig (vóór 17-6-2010) bij hem aanmelden via e-mail ( Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken) .

Kijk voor meer informatie over de ICT-Haalbaarheidstoets op de website van ICT~Office.