De gevolgen van de kabinetcrisis voor de missie in Uruzgan

Het kabinet Balkenende IV heeft geen overeenstemming bereikt over de mogelijkheid en wenselijkheid van voortgezette Nederlandse militaire betrokkenheid bij ISAF na december 2010. In dat licht hebben de PvdA bewindslieden hun ontslag aangeboden en de CDA- en CU bewindslieden hun portfeuilles ter beschikking gesteld.

Wanneer een beslissing genomen kan worden over een toekomstige Nederlandse militaire bijdrage na 2010 kan nu nog niet worden medegedeeld. Dat zal moeten worden bepaald zodra bekend is op welke basis het demissionaire kabinet de werkzaamheden voortzet.

Maar voorlopig betekent het dat het besluit omtrent de Nederlandse missie in Uruzgan van 2007 van kracht blijft. Dat betekent:

  • dat op 1 augustus Nederland de leidende verantwoordelijkheid voor de provincie Uruzgan opgeeft; de NAVO cq de NAVO-bondgenoten zullen moeten bepalen welk land die verantwoordelijkheid overneemt;
  • per december zal de Task Force Uruzgan zijn teruggetrokken uit Uruzgan. De afbouw van de TFU vindt dus plaats in de periode augustus-november.

In de komende weken zal Nederland met de NAVO en de bondgenoten overleggen over de voorbereiding van de overdracht van de leidende verantwoordelijkheid voor Uruzgan.

Ook geldt dat met de NAVO en de bondgenoten spoedig contact wordt opgenomen om hen te informeren over de situatie, nadat de consequenties van de val van het kabinet in Nederland helder in kaart zijn gebracht.

Laatst aangepast: 21 februari 2010