Geen wapens, maar winkels in Uruzgan

Afghaanse trainers hebben vandaag in Tarin Kowt hun diploma ‘business development’ ontvangen. De geslaagde trainers zijn nu in staat om zelf Afghanen op te leiden in ondernemerschap en hen bij te staan bij het opzetten en runnen van een bedrijf.

Vanaf volgende week staan de trainers al voor een klas van jonge ondernemers in Uruzgan. Dat kunnen bijvoorbeeld winkeliers, boeren, handelaars, kappers, smeden of truckbazen zijn. Civiel vertegenwoordiger Jennes de Mol reikte de diploma’s uit.

“Dit zijn pioniers voor de Afghaanse handelsgeest,” zei De Mol bij het uireiken van de diploma’s. “Een diploma en kennis op zak zijn belangrijk startkapitaal voor ondernemers.”

De cursus is gebaseerd op de richtlijnen van de International Labor Organization (ILO), een organisatie van de Verenigde Naties die zich bezig houdt met arbeidsvraagstukken. Tijdens de cursus komen allerlei bedrijfsvoeringaspecten aan bod, zoals marketing, sales, boekhouden, voorraadbeheer, financiële planning, personeelszaken, productiviteitsverbetering en omgevingsbewustzijn.

De opleiding vond plaats in het Business Development Centre, een project dat door Nederland is mogelijk gemaakt om het ondernemersschap in Uruzgan naar een hoger niveau te tillen.

Het Provinciaal Reconstructie Team in Uruzgan heeft over de afgelopen jaren zelf al aan 225 cursisten de training Start and Improve Your Business gegeven. Vanaf nu kunnen deze trainingen door Afghanen gegeven worden. Daardoor kan het aantal geslaagden cursisten toenemen en neemt het aantal ondernemers in Uruzgan uiteindelijk ook toe. “Trainers opleiden heeft een multiplier effect: je traint een man die weer tientallen anderen kan trainen,” zei commandant Cees van den Heuvel.