Verhagen roept SNV-directie tot matiging directeurssalarissen

Topsalarissen voor de directie zijn niet passend voor een organisatie als de SNV, die zich bezig houdt met armoedebestrijding en voor het overgrote deel wordt betaald vanuit publieke middelen. Dat verklaarde minister Verhagen in Den Haag in een gesprek met de voorzitter van de Raad van Toezicht De Waal.

“Ik betreur de hoge directiesalarissen bij het SNV,” aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken), die verantwoordelijk is voor de portefeuille Ontwikkelingsamenwerking. “Ik heb een appèl gedaan op de Raad van Toezicht om op korte termijn haar verantwoordelijkheid te nemen en de salarissen fors te verminderen.”

De SNV werkt aan de bestrijding van armoede en de verbetering van plaatselijk bestuur door advisering van aan organisaties in ontwikkelingslanden. De organisatie werd in 2003 onafhankelijk van het ministerie van Buitenlandse Zaken en ontvangt tot 2015 jaarlijks €90 miljoen subsidie.

“Het is onacceptabel dat de SNV wel de code Wijffels onderschrijft als het gaat om ‘goed bestuur’, maar niet als het gaat om de beloning van de directeuren,” aldus minister Verhagen. De code Wijffels stelt regels voor het optreden en de beloning van goededoelenorganisaties.

Voorzitter De Waal zegde toe na de eerstvolgende vergadering van de Raad van Toezicht van de SNV op 17 juni hierover uitsluitsel te geven.