Prins van Oranje en vice-premier Rouvoet bij Nederlandse Veteranendag

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en vice-premier, mr. A. Rouvoet wonen zaterdag 26 juni 2009 in Den Haag de zesde Nederlandse Veteranendag bij.

De dag begint met een plechtige bijeenkomst in de Ridderzaal waar vice-premier Rouvoet een toespraak houdt. Aansluitend krijgen zeventig militairen op het Binnenhof de herinneringsmedailles voor vredesoperaties uitgereikt. Naast de Prins van Oranje en minister van Defensie, de heer E. van Middelkoop, spelen veteranen en kinderen daarbij een centrale rol. Na het uitreiken van de medailles neemt de Prins op de Kneuterdijk in Den Haag het defilé af. Gedurende het defilé wordt een ceremoniële vlucht uitgevoerd met historische en moderne vliegtuigen en helikopters.

Veteranendag is een eerbetoon aan de ruim 100.000 Nederlandse veteranen - van de Tweede Wereldoorlog tot de hedendaagse missie in Afghanistan - die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Het doel van Veteranendag is om erkenning en waardering van de Nederlandse samenleving voor de veteranen te bevorderen.

Dit jaar zijn voor het eerst de veteranen van recentere missies (vanaf Libanon) en de generaties oudere veteranen in aantal gelijk. Voor het eerst richt de dag zich sterker op jongere veteranen en jonger publiek. Dat uit zich in een aangepast muziekprogramma en de inzet van nieuwe - online - media.

De Nederlandse Veteranendag is ingesteld door het Comité Nederlandse Veteranendag en wordt ondersteund door het ministerie van Defensie. De Prins van Oranje is beschermheer van het Comité Nederlandse Veteranendag.