Opening vernieuwde Randweg Eindhoven

Minister Eurlings: Nou daar gaat die. Eindhoven proficiat. Eén, twee, drie.

[Getoeter van auto's]
[Applaus]

Commentaarstem: Camiel Eurlings is apetrots op het feit dat de oplevering van de nieuwe randweg van Eindhoven is gerealiseerd binnen het budget en binnen de gestelde termijn. Maar de minister is misschien nog wel meer content met de afname van de files. Al tijdens de bouw verminderde het aantal files met 38%.

Minister Eurlings: Dat is nog nooit vertoond in ons land en dit laat dus zien dat je wegen kunt uitbreiden en zelfs tijdens de uitbreiding de files kunt verminderen.

[Muzikaal fragment]

Commentaarstem: De nieuwe randweg werd feestelijk geopend met een graafmachineballet. De stoere gele machines die het beeld rond Eindhoven de afgelopen jaren domineerden met noest grondwerk zwierden nu ritmisch heen en weer op de klanken van de Bolero van Ravel. Met de oplevering van de vernieuwde randweg is de bereikbaarheid van de regio sterk verbeterd. Ook de doorstroming van het verkeer gaat soepeler en dat trekt bedrijven aan.

Fons Jacobs: We hebben het over de high-tech campus in Eindhoven die een geweldige vlucht heeft meegemaakt, waar inmiddels 8000 kenniswerkers, internationaal, 50 nationaliteiten hun werkgelegenheid vinden. Maar in aansluiting daarop zie je ook dat allerlei nieuwe bedrijven deze kant opkomen omdat ze toch in deze regio willen zitten, waar het toch in het land gebeurt. Het is de tweede economische motor van het land en in belangrijkheid stijgt het nog steeds.

Minister Eurlings: De files zijn bijna helemaal verdwenen en het stond hier altijd totaal vast. Ik heb hier als student vastgestaan, ik heb hier als Kamerlid vastgestaan, als Europarlementariër, als beginnend minister en nu zoef je je gewoon ineens langs Eindhoven door.

Commentaarstem: De vernieuwing van de randweg heeft 4 jaar in beslag genomen en heeft een kleine 600 miljoen euro gekost.