Hirsch Ballin opent opvang slachtoffers mensenhandel

Minister Hirsch Ballin heeft vanochtend in Amsterdam de officiële start verricht van een pilot voor opvang van slachtoffers van mensenhandel. Verspreid over Nederland zijn 50 extra opvangplaatsen ingericht. De pilot vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de ministeries van Justitie en VWS.

De opvang maakt deel uit van een pilot waarin veertig opvangplaatsen voor vrouwelijke slachtoffers en tien opvangplaatsen voor mannelijke slachtoffers zijn gecreëerd. Deze capaciteit komt bovenop de bestaande gemeentelijke opvangvoorzieningen voor slachtoffers van mensenhandel.

Opvang is belangrijk om direct een eind te maken aan de uitbuiting van slachtoffers van mensenhandel. Zij krijgen op een geheime locatie beschermde opvang en individuele begeleiding. Voor veel slachtoffers is die bescherming een belangrijke voorwaarde om tot rust te komen en om aangifte te (durven) doen tegen hun uitbuiters. Het ministerie van Justitie verwacht dat door de pilot de aangiftebereidheid zal stijgen. De opsporing en vervolging van de daders wordt zo eenvoudiger.

Aanleiding voor de pilot is het tekort aan opvangplaatsen voor deze categorie slachtoffers. Met de vijftig opvangplaatsen die nu worden gecreëerd, wordt naar verwachting een belangrijk deel van het tekort aan opvangplaatsen opgelost. De ministeries betalen gezamenlijk 4 miljoen euro voor de extra opvang. Het geld gaat naar drie organisaties verspreid over Nederland, die allemaal ervaring hebben met de opvang van kwetsbare groepen.

Het belangrijkste doel van de opvang is het stoppen van uitbuiting. Daarnaast worden de slachtoffers begeleid om zo te bepalen wat voor hen het beste vervolg is: doorstromen naar een andere opvang, uitstromen naar een zelfstandiger woonvorm of terugkeer naar het land van herkomst. De pilot heeft een looptijd van twee jaar en eindigt in de zomer van 2012.

Meer informatie over de aanpak van mensenhandel is te vinden via onderstaande link.