‘Nederlandse economie blijft kwakkelen"

De meest recente voorspellingen van het Centraal Plan Bureau (CPB) over de Nederlandse economie blijven zorgelijk. Dat zegt minister Van der Hoeven in een reactie. Volgens het CPB groeit de Nederlandse economie in 2010 met 1,25 procent. In 2011 wordt een groei van 1,75 procent verwacht.

Arbeidsmarkt

“De nieuwe raming laat zien dat zowel de consumptie van huishoudens als de bedrijfsinvesteringen blijven kwakkelen. Beide liggen ook in 2011 nog niet op een niveau dat past bij een gezonde economie. Dat is zorgelijk, omdat de groei van onze economie daardoor volledig afhangt van de ontwikkeling van de wereldhandel. Dat vooruitzichten voor de arbeidsmarkt er wat beter uit zien, is een lichtpuntje,” aldus Van der Hoeven.

Uitvoer

De toename van het bruto binnenlands product (bbp) komt volgens het CPB bijna volledig voor rekening van de uitvoer. De werkloosheid loopt in 2011 op tot gemiddeld 6% van de beroepsbevolking. Dat zijn 465.000 personen. De inflatie komt uit op 11,5% in 2010 en loopt volgend jaar licht op tot 2%. Bij ongewijzigd beleid loopt het begrotingstekort volgens de prognose terug van 6,3% bbp dit jaar tot 4,7% bbp komend jaar.