Toespraak minister Hirsch Ballin bij Financial Action Task Force

Minister Hirsch Ballin heeft op 23 juni in Amsterdam een toespraak gehouden tijdens een bijeenkomst van de Financial Action Task Force (FATF).

De FATF is een internationaal samenwerkingsverband dat standaarden vaststelt om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan. Minister Hirsch Ballin beschreef de activiteiten van de FATF in zijn toespraak als essentieel voor het behoud van vertrouwen in de economie.

De minister gaf aan dat de strijd tegen georganiseerde en financieel-economische criminaliteit in ons land de laatste jaren is geïntensiveerd. De integrale aanpak is daarbij een belangrijk element. Verschillende organisaties werken hierbij nauw samen en delen informatie om criminele gelegenheidsstructuren aan te pakken; strafrechtelijk, fiscaal en bestuurlijk.
De toespraak van de minister is te lezen via onderstaande link.

Hare Konkinklijke Hoogheid Prinses Máxima hield eveneens een toespraak tijdens de bijeenkomst van de FATF, over toegang tot financiële diensten. Over dit onderwerp adviseert zij Secretaris-Generaal Bank Ki-Moon in haar functie als 'Special Advocate'.

Nederland is tot 1 juli 2010 voorzitter van de FATF. De FATF werkt nauw samen met andere internationale organisaties als de Verenigde Naties, het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank. Er zijn 35 landen lid en er zijn in totaal 183 landen betrokken bij de FATF.

Foto's: Martijn Barth

Minister Hirsch Ballin en Prinses Máxima spreken tijdens de bijeenkomst van de FATF.
Minister Hirsch Ballin en Prinses Máxima spreken tijdens de bijeenkomst van de FATF.
Minister Hirsch Ballin in gesprek met Prinses Máxima en Paul Vlaanderen (president FATF).
Prinses Máxima tijdens de FATF-bijeenkomst.