Eurlings bezoekt Antillen

Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat brengt komende week een bezoek aan Aruba en de Nederlandse Antillen. Het eerde door staatssecretaris Huizinga geplande bezoek staat in het teken van de de nieuwe verantwoordelijkheidsverdeling (10-10-10) die bindende afspraken op het vlak van onder andere scheepvaart en luchtvaart noodzakelijk maken.

De dienstreis begint op Curaçao met een bezoek aan gouverneur Frits Goedgedrag en vervolgens aan minister-president Emily de Jongh-Elhage, minister van Constitutionele en Binnenlandse Zaken Roland Duncan en minister van Verkeer, Vervoer en Telecommunicatie Peter Illidge. Met zijn ambtgenoot Illidge zal een samenwerkingsovereenkomst worden ondertekend. Verder heeft de bewindsman een ontmoeting op het Bestuurscollege.

Dinsdagochtend 29 juni vliegt Eurlings naar Aruba waarbij hij eerst - samen met staatssecretaris Bijleveld - een bezoek zal brengen aan waarnemend gouverneur Alicia Tromp-Yarzagaray. Eurlings zal ook spreken met minister-president Mike Eman. Met zijn ambtgenoot minister Otmar Oduber zal Eurlings vervolgens een overeenkomst sluiten over samenwerking op het gebied van luchtverkeersleiding tussen Aruba, Curaçao en de BES-eilanden waarvoor Nederland na 10-10-10 verantwoordelijk is. Eurlings spreekt woensdag bovendien met minister Benny Sevinger over stadsvernieuwing in Oranjestad, en bezoekt aansluitend de containerhaven en de haven in Barcadera.

Met zijn delegatie vertrekt de minister woensdagmiddag naar de Bovenwindse eilanden waar donderdagochtend een bespreking plaatsvindt met Bestuurscollege en het Regionaal Service Centrum (RSC) op Saba. In de middag vertrekt Eurlings naar St. Eustatius, waar een vergelijkbaar programma wordt afgewerkt. Een dag later staat St. Maarten op het programma met een bezoek aan het eilandsbestuur en de Meteorologische Dienst.

Het werkbezoek eindigt op Bonaire met onder meer bezoeken aan het Bestuurscollege en de vervoersbedrijven Rocargo en Don Andres. Maandagochtend 5 juli geeft de minister het startschot voor de renovatie van de start- en landingsbaan van Flamingo Airport.