Invoering dollar Bonaire, Sint Eustatius, Saba

De Tweede kamer heeft ingestemd met invoering van de dollar op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden). Dit betekent dat per 1 januari 2011 de Antilliaanse gulden wordt vervangen door de Amerikaanse dollar.

Op de BES-eilanden kan in de maand januari naast de dollar nog wel met Antilliaanse guldens betaald worden. Daarna zijn er nog mogelijkheden om guldens om te wisselen voor dollars. Er kan dan echter niet meer worden betaald met de gulden.

Op 1 januari 2011 worden alle banksaldi automatisch omgezet naar dollars. De omrekenkoers die daarbij wordt gehanteerd, is de vaste wisselkoers die al sinds 1971 geldt tussen de Antilliaanse gulden en de dollar.

Per 10 oktober 2010 worden de BES-eilanden onderdeel van Nederland. Zij krijgen de status van openbaar lichaam.

Fiscale stelsel
De Tweede Kamer heeft ook ingestemd met het voorstel om in de periode van 10 oktober 2010 tot 1 januari 2011 het bestaande Nederlands-Antilliaanse fiscale stelsel voort te zetten. Het is de bedoeling dat deze tijdelijke overgangsmaatregel op 1 januari 2011 wordt vervangen door het nieuwe fiscale stelsel voor de BES eilanden. Het is de verwachting dat de hiervoor benodigde wetsvoorstellen (Belastingwet BES, Douane- en Accijnswet BES en Invoeringswet fiscaal stelsel BES) na de verkiezingen voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal zullen worden behandeld.