Wijkbezoek Emmen: sociaal-economische problemen aanpakken

Directeur generaal Mark Frequin voor Wonen, Wijken en Integratie bezocht vrijdag 2 juli 2010 de wijk Emmermeer in Emmen. Emmermeer is een van de zogenoemde 40+ wijken, een wijk die niet tot de 40 aandachtswijken behoort maar ook een extra impuls nodig heeft. Een verslag met fotoreportage.

"Waar je hier in ieder geval niet snel tegen aan loopt is integratieproblematiek" grapt de burgemeester van Emmen, Cees Bijl. "De allochtone bevolking hier bestaat voornamelijk uit Duitsers." Waar wel stevig op ingezet mag worden in Emmermeer, zijn volgens de burgemeester de sociaal-economische problemen: "de participatie moet beter, met name die van vrouwen. Ook de opleidingsgraad kan een stuk omhoog."

Emmermeer grenst aan de noordkant van de oude dorpskern van Emmen en is de oudste naoorlogse woonwijk die de stad rijk is. In 2009 kreeg de wijk 2 miljoen uit de eerste tranche van het 40+ budget van het ministerie van VROM. Wijkgericht werken is niets nieuws in Emmen. Al in 1997 startte Emmen met de aanpak van drie wijken (Emmerhout, Angelslo en Bargeres ) die zowel op fysiek als sociaal-economisch gebied een stevige impuls konden gebruiken. 'Emmen Revisited' is de overkoepelende naam voor het samenwerkingsverband, in de wijkvernieuwingen Emmen mag zich een koploper noemen op het gebied van de wijkenaanpak. Om deze jarenlange ervaring te borgen en de kennis ervan ook elders in te kunnen zetten, heeft kennisinstituut KEI de gelegenheid aangegrepen dezelfde dag een kennisatelier rond Emmen Revisited te organiseren met als titel ‘Duurzaam samenwerken in het proces van wijk- en dorpsontwikkeling.

Wateroverlast

Waar nu de wijk ligt, bevond zich vroeger een meer. Vandaar ook de naam Emmermeer. De wijk is daardoor gelegen in een kom. Bij veel regenval kan het overtollige water op de laagst gelegen plekken slecht worden afgevoerd en dat heeft ernstige wateroverlast tot gevolg. Dit vraagt van de gemeenté en woningbouwcorporaties al jaren om extra aandacht en investeringen. Een aantal fysieke ingrepen is al afgerond. Nieuwe maatregelen om bijvoorbeeld het afvoervolume van het rioleringstelsel en de opslagcapaciteit te vergroten, staan de komende tijd op stapel. Gelijktijdig zal van de gelegenheid gebruik worden gemaakt om op een aantal plekken de openbare ruimte flink op te knappen.

Buurt Vitaal: LSA pilot KOEK

Tijdens een wandeling door de wijk wordt er verteld over de activiteiten in het kader van 'Buurt Vitaal'. In Emmermeer bevindt zich een hoge concentratie van problemen op het sociaal-economische vlak. De (jeugd-)werkloosheid is er hoog, veel mensen hebben te kampen met schuldenproblematiek, zitten in een sociaal isolement of kwakkelen met de gezondheid. Buurt Vitaal is opgezet om met gemeente, welzijnsinstanties en bewoners, gezamenlijk dit soort problemen aan te pakken. Dit doen ze onder meer met het project KOEK, Klimmen Op Eigen Kracht. Welzijnswerkers komen bij mensen thuis om samen uit te zoeken wat mogelijk is. Daarbij gaan ze uit van de eigen kracht van bewoners. Projectleider Afien Valkenborg: "We komen niet achter de voordeur om de vragen van bewoners op te halen, maar door de achterdeur om het aanbod te verzamelen. We gaan niet uit van wat niet kan. Ons motto is: 'Dat kunt u zelf.'"

Bewoner Hans de Groot vertelt wat hij aan KOEK heeft gehad. Hij had last van overgewicht en wilde daar graag iets aan doen. Met behulp van KOEK knapte hij een tennisveldje vlakbij zijn huis op waar hij nu regelmatig te vinden is. Daar bleef het niet bij, dankzij wat extra inzet kan hij binnenkort aan het werk.

Voortuintjes

In de Professor Elemastraat en de Emmenstraat waren een groot aantal voortuintjes slecht onderhouden en verpauperd. Dit had z'n weerslag op het hele aanzicht van de buurt, maar niet alle bewoners waren hier even makkelijk over te benaderen. De gemeente is samen met de welzijnsorganisatie Sedna en wooncorporatie Lefier met een tent en snert naar de bewoners toegegaan. Ze hebben de bewoners gevraagd na te denken over hoe de straat nu gebruikt wordt en hoe ze de straat zouden willen gebruiken. Vervolgens zijn ontwerpers met deze wensen en ideeën aan de slag gegaan. De gemeente stelt bankjes en bloembakken beschikbaar om de voormalige voortuintjes een wat uniformere uitstraling te geven. De medewerkers van dit project benadrukken het belang van communicatie met de bewoners: "Die is in elke buurt weer verschillend en vergt dus overal weer een andere afstemming."

Voorzieningen voor de jeugd

Na de fysieke ingrepen die in Emmermeer hebben plaatsgevonden, hebben veel gezinnen met kinderen zich in de wijk gevestigd. Hier was niet op gerekend en het gevolg is dat er nauwelijks voorzieningen voor de jongeren aanwezig zijn in de wijk. Vanuit het programma voor de wijk wordt nu onderzocht hoe gebruik kan worden gemaakt van bestaande voorzieningen en hoe de krachten van de aanwezige scholen gebundeld kunnen worden ten behoeve van voorzieningen voor de jeugd. Frequin vindt dat steviger doorgepakt moet worden richting de scholen om te vorkomen dat de ontwikkeling van de jeugd in het geding komt. ‘Laat de Drentse voorzichtigheid varen, als je ergens in gelooft, dan krijg je dat voor elkaar.’

Warm welkom

Bij het slot van het wijkbezoek bedankt directeur-generaal WWI, Mark Frequin iedereen hartelijk voor hun bijdrage aan het bezoek. Met 34 graden celsius was het nu al de heetste dag van het jaar en de DG benadrukt dan ook "We zijn zelden ergens zo warm welkom geheten..."