Gegevensuitwisseling bij bestrijding georganiseerde hennepteelt

Politie, justitie en bedrijfsleven gaan gegevens uitwisselen van personen die verdacht worden van georganiseerde hennepteelt. Daardoor kunnen naast de hennepkwekerijen zelf ook achterliggende criminele samenwerkingsverbanden worden aangepakt.

100707Ondertekening convenant aanpak georganiseerde hennepteelt

Foto: Bart Willemsen

Afspraken over de gegevensuitwisseling zijn vastgelegd in het convenant aanpak georganiseerde hennepteelt, dat vandaag in Den Bosch is ondertekend door minister Hirsch Ballin.

Uitwisseling persoonsgegevens tijdens strafrechtelijk onderzoek

Gedurende de proef wisselt de politie al tijdens het strafrechtelijk onderzoek persoonsgegevens uit met netwerkbeheerders en verzekeringsmaatschappijen. Er kunnen daardoor beter verbanden worden gelegd tussen personen, panden en incidenten. De georganiseerde hennepteelt kan zo effectiever worden bestreden. De proef met gegevensuitwisseling voldoet aan privacywetgeving.

'Politie kan informatie goed gebruiken bij strafrechtelijk onderzoek'

"Informatie van netbheerders en verzekeraars kan de politie goed gebruiken voor het strafrechtelijk onderzoek. De informatie stelt de netwerkbeheerders en verzekeraars op hun beurt in staat om op te treden tegen personen die actief zijn in de hennepteelt. Zo kunnen ze hun relatie met de cliënt opnieuw bezien", zei minister Hirsch Ballin bij de ondertekening van het convenant.

Volgens minister Hirsch Ballin heeft de bestrijding van georganiseerde criminaliteit pas echt succes als er naast de strafrechtelijke aanpak ook langs andere wegen structurele drempels worden opgeworpen. Hierbij wordt steeds vaker samengewerkt met het lokale bestuur, de Belastingdienst en andere opsporingsdiensten. Nieuw is dat er ook steeds vaker private partijen zijn betrokken, zoals bij deze proef met publiek-private gegevensuitwisseling.

De volledige toespraak van de minister is te vinden via onderstaande link.

Ondertekenaars convenant aanpak georganiseerde hennepteelt

Het Convenant aanpak georganiseerde hennepteelt werd behalve door minister Hirsch Ballin ook ondertekend door korpsbeheerder Rombouts van Brabant-Noord, Hoofdofficier Nieuwenhuizen van het parket Den Bosch, Korpschef Heeres van Midden- en West-Brabant, directeur van der Cammen van Netbeheer Nederland en directeur De Boer van het Verbond van Verzekeraars.