Meer aandacht voor bestrijding criminaliteit op bouwplaatsen

Verzekeraars en brancheorganisaties gaan bouwondernemers wijzen op maatregelen waarmee zij kunnen voorkomen dat zij slachtoffer worden van criminaliteit op bouwplaatsen.

Minister Hirsch Ballin en vertegenwoordigers van politie, bouwsector, beveiligingsbranche en verzekeringsbranche bij de ondertekening van het Convenant criminaliteit op bouwplaatsen.

Dit staat in het Convenant criminaliteit bouwlocaties, dat minister Hirsch Ballin en vertegenwoordigers van de politie, uit de bouwsector, de verzekeringsbranche en de beveiligingsbranche vandaag hebben ondertekend. Dat gebeurde in Den Haag, op de bouwplaats van de nieuwe ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken (meer foto's zijn te zien via onderstaande link).

114 miljoen euro schade door criminaliteit op bouwplaatsen

Door diefstal, inbraak en vernieling op bouwplaatsen leed de bouwsector in 2009 voor 114 miljoen euro schade. Dat blijkt uit de Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven. Dit bedrag is lager dan de 120 miljoen euro uit 2004. De kabinetsdoelstelling om criminaliteit op bouwplaatsen in 2010 met 25 procent terug te dringen ten opzichte van 2004, is echter nog niet gehaald.

Handreiking met tips voor beveiliging bouwplaatsen

De bouwsector, de politie, de verzekeringsbranche en de beveiligingsbranche hebben daarom een handreiking opgesteld die bouwondernemers tips geeft voor de beveiliging van hun bouwplaats. Bouwend Nederland en het Verbond van Verzekeraars brengen de handreiking onder de aandacht van hun leden, zodat zij vaker preventieve maatregelen nemen. De handreiking bevat een risico analyse waarmee ondernemers kunnen bepalen welke preventieve maatregelen zij kunnen nemen tegen criminaliteit.

De politie zorgt dat er een aanspreekpunt is voor bouwondernemers. Ook geeft de politie prioriteit aan meldingen van inbraak of diefstal op bouwlocaties, die zijn ingericht volgens de handreiking. Ook het Verbond van Beveiligings Organisaties informeert leden over criminaliteit op bouwplaatsen. De handreiking en het convenant zijn beschikbaar via onderstaande links.

Minister spoort bouwbedrijven aan om aangifte te doen

De aangiftebereidheid bij diefstal is laag. Slechts één op de drie bouwbedrijven meldt diefstal. Minister Hirsch Ballin spoorde de brancheorganisaties daarom aan om hun leden op te roepen om aangifte doen. De minister gaat in kaart brengen tegen welke knelpunten bouwondernemers aanlopen bij het doen van aangifte.

Ook stipte de minister aan dat een derde van de bouwbedrijven geen preventieve maatregelen neemt tegen criminaliteit. “Ik hoop en verwacht dat dit convenant voor bedrijven een stimulans zal zijn om óók effectief aan preventie te gaan doen”, aldus de minister. De toespraak van minister Hirsch Ballin is te lezen via onderstaande link.

Ondertekenaars Convenant criminaliteit bouwlocaties

Naast minister Hirsch Ballin werd het Convenant criminaliteit op bouwlocaties ondertekend door Elco Brinkman (Bouwend Nederland), Pieter-Jan Aaldersberg (Porfefueillehouder PPS, Raad van Korpschefs), Jan Franssen (waarnemend voorzitter Verbond van Beveiligings Organisaties) en Leo de Boer (directeur Verbond van Verzekeraars).