Ruth Clabbers nieuwe directeur Nationale Veiligheid

Ruth Clabbers (36) is benoemd tot directeur Nationale Veiligheid (NV) bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Haar benoeming gaat in op 1 september 2010.

Mevrouw Clabbers is sinds 2003 werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en zij is thans plaatsvervangend directeur Politie en Veiligheidsregio’s.
De vacature ontstond door het vertrek van Henk Geveke per 1 september 2010.

De benoeming van mevrouw Clabbers is tot stand gekomen via de procedure voor de ambtelijke top van de Algemene Bestuursdienst.

Over de directie Nationale Veiligheid

De directie Nationale Veiligheid richt zich op het voorkomen van maatschappelijke ontwrichting en het goed kunnen reageren op het moment dat er sprake is van een aantasting van de nationale veiligheid. Hiertoe behoort ook de bescherming van burgers tegen grootschalige dreigingen.

Onder de directie Nationale Veiligheid vallen het programma Dreigingen en Capaciteiten, het programma Bescherming Vitale infrastructuur alsmede het Nationaal CrisisCentrum. Het Nationaal CrisisCentrum (NCC) fungeert als knooppunt van informatie voor alle niveaus. Het centrum analyseert informatie en voert de regie over bestuurlijke besluitvormingsprocessen. Het NCC speelt ook een belangrijke rol in de voorbereiding op crises en rampen door planvorming op nationaal niveau en het organiseren van crisisoefeningen. Ten slotte ontwikkelt en verzorgt het NCC crisisopleidingen en – trainingen voor crisismedewerker tot bewindslieden.